Interesul pentru educația financiară a crescut mult în rândul copiilor, tinerilor, adulților, inclusiv al persoanelor de vârstă înaintată. Oamenii sunt dornici să-și lărgească orizontul de cunoștințe și cultura financiară. De aceea proiectul român de educație financiară „Generația I” a dobândit adepți și în Republica Moldova, a remarcat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul unei mese rotunde cu genericul: „Alegem independența financiară la orice vârstă”.
Octavian Armașu menționează că preocuparea curentă a BNM este orientarea spre digitalizare, inovație și tot ce poate să însemne modernizarea societății, a piețelor și a modului de viață în general. Se dezvoltă infrastructura de plăți în Moldova care va permite implementarea unor noi instrumente de plăți. „Ne dorim să oferim oamenilor toate informațiile necesare pentru luarea unor decizii financiare argumentate și corecte, așa încât într-un final să aibă o calitate mai bună a vieții”, precizează guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei într-un comunicat de presă, citat de IPN.
Potrivit lui Octavian Armașu, Banca Națională a Moldovei deja de câțiva ani ajută diferite grupuri de persoane – de la copiii din grădinițe până la pensionari – să înțeleagă sensul banilor și modul în care se iau decizii financiare responsabile prin intermediul mai multor proiecte. Tinerii au posibilitate să participe în tabere de educație financiară, iar cei mici – la evenimentul „În lumea lui Bănuț”. Pentru adolescenți sunt organizate diverse activități în cadrul proiectului „Dă sens banilor”.
Proiectul „Generația I” a fost lansat anul trecut în Republica Moldova în contextul Zilei Internaționale a Economisirii, marcată la 31 octombrie. Proiecul s-a afirmat cu succes în România, fiind inițiat și promovat de către Asociația CFA România (Chartered Financial Analyst România), pentru toți cei care doresc să își creeze o viziune pe termen lung în realizarea independenței lor financiare.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul