ALBASAT
Societate

OIM și Marea Britanie sprijină campania pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor în Moldova

Organizația Internațională pentru Migrație și Marea Britanie sprijină campania „16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”, lansată în Republica Moldova pe 25 noiembrie, când este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Urmează să fie organizate activități online și offline cu sloganul comun: „Uniți împotriva violenței față de femei și fete”, transmite IPN.

Activitățile, implementate în parteneriat cu Centrul de dezvoltare și sprijinire a inițiativelor civile „Resonance” din Tiraspol și Universitatea de Stat din Moldova, se vor desfășura pe ambele maluri ale Nistrului și vor implica cetățenii, în majoritate tineri. Scopul este de a promova egalitatea de gen, de a combate stereotipurile de gen și de a încuraja fetele și femeile care suferă de violență să vorbească și să raporteze cazurile de violență prin implicarea cetățenilor, mai ales, tineri.

„Violența bazată pe gen amenință viețile și bunăstarea fetelor și femeilor și le împiedică să acceseze oportunități care sunt fundamentale atât pentru libertate, cât și pentru dezvoltare. Violența domestică este comisă în mare parte de bărbați împotriva femeilor. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne educăm fiii să fie mai buni decât generațiile anterioare și să cerem guvernelor noastre să ia toate măsurile posibile pentru a proteja toți cetățenii de violență”, a spus Steven Mark Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova.

„Pentru femeile și fetele strămutate din cauza unor situații de urgență majoră și a dezastrelor naturale, riscul de a deveni victime ale violenței este deosebit de mare. Pe de o parte, experiențele de violență sau amenințarea cu violența sunt factori frecvenți ai migrației. Pe de altă parte, procesul de migrație expune femeile și fetele la un risc crescut de a deveni (din nou) victime ale violenței sexuale sau ale altor forme de violență bazate pe gen. Abordarea bine coordonată între toți actorii cu îndeplinirea rolurilor lor specifice în răspunsul la aceste fenomene ajută atât la prevenirea, cât și la contracararea violenței de gen”, a comentat Lars Lonnback, șeful misiunii OIM în Republica Moldova.

„Noi organizăm de mulți ani campania „16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” pe malul stând al râului Nistru. În fiecare an, ONG-urile specializate din regiunea transnistreană aleg un obiectiv specific asupra căruia se concentrează. De exemplu, anul trecut, Campania a fost axată pe rolul bărbaților și băieților în prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, în 2020 –  pe interacțiunea dintre organizațiile non-profit și autorități în răspunsul și prevenirea răspândirii violenței domestice împotriva femeilor și fete. În acest an, nu putem ignora problema persoanelor strămutate din Ucraina vecină, deoarece majoritatea covârșitoare a acestor persoane sunt femei și sunt în mare parte expuse riscurilor diferitelor tipuri de violență”, spune Alexandru Goncear, directorul Centrului „Resonance”.

Valentina Bodrug-Lungu, lidera grupului de experți în cadrul proiectului OIM-UK, a menționat că violența împiedică femeile să se manifeste pe deplin în societate și are consecințe pe termen lung și costuri ridicate pentru familii, comunități și țări. „Republica Moldova și, în special tinerii, trebuie să conștientizeze consecințele violenței, din acest motiv am ales să organizăm două evenimente pentru tineri – o dezbatere publică la o ceașcă de cafea și conferința „Strategii de abordare a cazurilor de violență de gen în contextul crizei umanitare” la care vor participa studenți și profesori de la Universitatea de Stat din Moldova și de la Universitatea din Tiraspol”, a comunicat experta.

Related posts

Modificări în programul „Prima casă”

Albasat

BNM a modificat Regulamentul cu privire la tratamentul riscului de credit pentru bănci

Albasat

Premierul va solicita joi în Parlament modificarea structurii Guvernului

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment