Formula proiectului de modificare a Legii cu privire la avocatură, votată de Parlament, păstrează pentru avocați garanții mai mari comparabil cu ceea ce prevede legislația țărilor europene. Este vorba despre garanții la etapa de percheziții, fiind prevăzută imposibilitatea reținerii, percheziționării avocaților, cu excepția cazurilor când este vorba despre infracțiuni de corupție. Precizările au fost făcute de președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, într-o conferință de presă, transmite IPN.
Prin amendamentul votat, au fost eliminate garanțiile din alineatul 2 al articolului 52, fiind exclusă sintagma că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. În urma discuțiilor cu mediul avocaților, cu reprezentanții Uniunii Avocaților din această săptămână, s-a ajuns la un compromis, care păstrează anumite garanții pentru avocați și Olesea Stamate afirmă că ele sunt suficiente. Este vorba despre limitarea percheziției, reținerii, arestării, cu excepția cazurilor de infracțiuni de corupere pasivă și activă, trafic de influență și a infracțiunilor flagrante. Totodată, ținând cont de faptul că secretul profesional al avocaților este unul care trebuie protejat, a fost instituită o garanție suplimentară, așa ca percheziția la sediul profesional al avocatului să poată fi făcută doar cu asistarea decanului baroului pe circumscripția pe care se află avocatul sau a unui avocat desemnat de acesta.
Modificările la Legea cu privire la avocatură au fost votate în lectură finală, pe fundalul protestelor avocaților, organizate în fața Parlamentului. Olesea Stamate a remarcat că un drept garantat fiecărui cetățean al acestei țări. Ea a mai spus că va invita avocații la discuții în cadrul grupului de lucru pentru a perfecționa legislația și pentru a prevedea garanțiile în Codul de procedură penală.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul