ALBASAT
Societate

Olesea Stamate: Rolul acestui CSM incomplet este să deblocheze procesele

Cei trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii numiți de Parlament din rândul societății civile au rolul de a debloca situația din justiție până la numirea tuturor membrilor CSM. Membrii CSM din rândul societății civile nu vor lua decizii ce vizează activitatea judecătorilor, dar vor putea anunța concursul pentru funcția de membru al Curții Supreme de Justiție. Explicația aparține șefei comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, care califică actuala componență CSM, formată doar din 3 membri, incompletă, dar funcțională. De cealaltă parte, judecătorul Anatolie Țurcan critică guvernarea pentru decizia evaluării extraordinare a judecătorilor și califică drept subordonată politic comisia pre-vetting, transmite IPN.

Pe 30 martie, Parlamentul i-a numit în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pe Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica. Cei trei sunt reprezentanți ai societății civile.

„Noi am anticipat că s-ar putea să nu fie numiți concomitent și membrii din societatea civilă, și membrii judecători. Am anticipat că aceste proceduri nu neapărat vor fi sincronizate sau nu vor fi numiți toți 12 membri și, respectiv, cvorumul de 2/3 din numărul total nu va fi asigurat. Atunci am luat decizia de a modifica legea astfel încât CSM să fie funcțional cu 2/3 din numărul membrilor în exercițiul funcției, adică din cei numiți. Am auzit acuzații din partea judecătorilor că asta este neconstituțional, că este contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. E adevărat, Comisia de la Veneția spune că CSM nu poate lua decizii ce vizează cariera judecătorilor fără participarea judecătorilor. Dar acest CSM, care a devenit funcțional, nu va lua decizii în privința carierei judecătorilor”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Potrivit Olesei Stamate cei trei membri CSM vor lansa concursuri pentru suplinirea unor funcții. În paralel, este așteptată decizia Adunării Generale a Judecătorilor de numire a membrilor CSM din rândul judecătorilor. „Rolul acestui CSM incomplet este să deblocheze procesele. De exemplu, să anunțe concurs pentru funcția de membru la Curtea Supremă de Justiție, din rândul judecătorilor și non-judecătorilor. Dacă activitatea CSJ este periclitată din cauza numărului mare de demisii, CSM poate transfera temporar judecători de la alt nivel de instanțe, care întrunesc criteriile legale de numire în funcție la CSJ, până la suplinirea funcțiilor vacante. Aceste lucruri le poate face actualul CSM în componența redusă de acum. Da, acest CSM nu va putea lua decizii cu privire la sancționarea disciplinară, eliberarea și numirea în funcții a judecătorilor”, a explicat Olesea Stamate.

De cealaltă parte, judecătorul Anatolie Țurcan salută decizia Adunării Generale a Judecătorilor de a amâna numirea în funcție a candidaților care au trecut testul comisiei pre-vetting. Potrivit magistratului, reforma justiției ar fi una viciată, iar autorii din umbră ai reformei ar fi reprezentanții Centrului de Resurse Juridice.

„Chiar din cei cinci candidați pe care ni i-a oferit guvernarea pentru a fi votați, doi au refuzat să candideze în ziua respectivă.  Accentuez – guvernarea, prin intermediul așa-zisei comisiei pre-vetting. Bine că acești candidați nu au fost votați atunci de Adunarea Generală, pentru că secretarul Adunării are timp să verifice cât de eligibili, cât de corespunzători sunt cel puțin doi dintre candidați. Ce schelete au ascunse prin dulapuri? Nu e suficient pre-vetting-ul. Pre-vetting-ul este lipsit de credibilitate. În comisia pre-vetting  sunt doi membri de la CRJM, în secretariat –  de la CRJM, în Parlament a fost votat un ex-membru CRJM, toți știu că fondatorul CRJM își dorește funcția de președinte al Curții Supreme sau funcția de judecător la Curtea Constituțională. Nu vă dați seama că cei din CRJM i-au dus pe cei din Parlament într-o direcție absolut greșită? ”, a spus judecătorul Curții Supreme de Justiție, Anatolie Țurcan.

Potrivit legii, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși. Ședința Adunării Generale a Judecătorilor în timpul căreia urmează a fi numiți membrii CSM din rândul judecătorilor a fost întreruptă până pe 28 aprilie.

Related posts

Cornel Ciurea: Restituirea banilor din jaful bancar poate fi făcută cu ajutorul beneficiarilor

Albasat

Utilizarea imaginii copiilor în scopuri politice și electorale e inadmisibilă, ombudsman

Albasat

Alte 527 cazuri de infectare cu COVID-19 în Moldova. Bilanțul a ajuns la 43 734

Albasat

Leave a Comment