Nisporeni Societate

Omagiu lui Mihai Eminescu: 170 de ani de la nașterea marelui poet

La 15 ianuarie Republica Moldova marchează Ziua Națională a Culturii și 170 de ani de la nașterea marelui poet, Mihai Eminescu. La Nisporeni a fost adus un omagiu luceafărului poeziei româneşti.

VASILE MĂRCUŢĂ, PREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI:  “Poetul naţional a marcat puternic epoca modernă a culturii, dând impuls gândirii, ştiinţelor, literaturii şi limbii literare.”

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii și comemorării poetului Mihai Eminescu, autorităţile de la Nisporeni, au depus, de dimineață, flori la bustul sciitorului.

Preşedintele raionului Nisporeni a amintit tuturor despre valoarea operei eminesciene.

 VASILE MĂRCUŢĂ, PREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI: “Asta la noi este deja o tradiţie că în fiecare an, noi consemnăm data de 15 ianuarie, ziua de naştere a marelui poet naţional, Mihai Eminescu.  Este o sărbătoare pentru noi, pentru că el este un poet de un rang internaţional. El ne-a învăţat  a citi, a şti, ne-a învăţat a putea citi printre rânduri.”

Pe lângă conducerea raionului, la acţiunea dedicată acestei zile, au fost prezenţi şi oameni de cultură, dar şi funcţionari publici. Aceştia au declarat că este de datoria tuturor de a aduce un omagiu geniului poeziei româneşti.

 ELIZAVETA TÎMBUR, DIRECTOAREA  BIBLIOTECII PUBLICE RAIONALE NISPORENI:  “În ultimii ani, această zi este comemorată în multe şcoli, în biblioteci, în cămine culturale.Opera poetului este vastă şi dacă mergm pe locurile eminesciene ne insuflă o demnitate naţională, un patriotism, o dragoste de frumos şi de tot ce este bun pentru dezvoltarea intelectuală a unui om.”

 ZINOVIA POPA, ŞEFA SERVICIULUI RELAŢII CU PUBLICUL: “Cum spunea marele Vlăhuţă, oameni ca Eminescu se nasc la un interval de veacuri. Eminescu este luceafărul poeziei româneşti, este tot ce avem noi mai sfânt pe acest pământ.  Poetul singur şi-a descris destinul prin versurile:

“La steaua care a răsărit, e o cale atât de lungă,

Că mii de ani i-ar trebui luminii ca să ajungă.” Eu vreau să cred că nu este tânăr care a păşit pragul liceului să nu cunoască opera marelui poet, măcar câteva versuri, măcar capodopera sa “Luceafărul”.”

Ziua Națională a Culturii în Republica Moldova este sărbătorită din anul 2012 și are ca scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților artistice din domeniul culturii. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie în anul 1850 la Botoșani, România.  Este considerat cel mai mare poet român din toate timpurile. Mihai Eminescu s-a stins din viaţă la vârsta de 39 de ani la Bucureşti.

 

 

 

 

Related posts

Către ora 15.00, în Nisporeni au votat peste 28% din alegători

Albasat

Peste 2 milioane de moldoveni au circulat fară vize în ţările UE

Albasat

Colinde frumoase au răsunat la televiziunea ALBASAT

Albasat

Leave a Comment