Sanatate

ONG-urile de media condamnă comportamentul agresiv al reprezentantului Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin și solicită tuturor politicienilor să adopte o conduită adecvată în raport cu jurnaliștii

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă comportamentul agresiv al președintelui Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, în raport cu jurnalista Lorena Bogza.

La 28 iunie 2021, o reacție inadecvată a candidatului electoral a fost surprinsă în studioul dezbaterilor electorale Pro TV. Mai exact, drept răspuns la faptul că moderatoarea emisiunii nu i-a acordat întrebările în limba rusă, Alexandr Kalinin a lansat insulte și replici injurioase la adresa jurnalistei și candidaților invitați, aruncând cu o sticlă cu apă în panoul postului de televiziune. Microfonul concurentului electoral a fost deconectat de mai multe ori din cauza nerespectării condițiilor de desfășurare a dezbaterilor.

Organizațiile semnatare consideră acest comportament inadecvat drept inadmisibil, în special pentru un candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Reamintim tuturor concurenților electorali că Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale prevede că moderatorii emisiunilor de dezbateri electorale au obligația de a interveni, inclusiv prin închiderea microfonului, dacă invitații încalcă prevederile legislației în vigoare sau dacă nu se conformează solicitărilor moderatorului.

Menționăm că statul garantează apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale a jurnalistului și sancționează orice formă de intimidare a jurnaliștilor. Totodată, reamintim că deteriorarea bunurilor instituțiilor mass-media este o faptă sancționabilă prin lege.

Cerem președintelui Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin să exprime scuze publice în adresa moderatoarei Lorena Bogza și să adopte un limbaj și comportament decent.

Solicităm tuturor politicienilor să adopte o conduită adecvată în raport cu jurnaliștii și să se abțină de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile mass-media.

Reamintim că oricine, în cazul în care nu este de acord cu metodele de lucru ale jurnalistului sau cu materialele sale, se poate adresa Consiliului de Presă din Republica Moldova, care va examina plângerea și va da o apreciere comportamentului profesional și/sau calității muncii jurnalistului.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
Asociația Media-Guard
Asociația Presei Electronice
Asociația Presei Independente
Centrul  „Acces-Info”
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
RISE Moldova
 

Related posts

Тех, у кого в больнице не подтвердился COVID-19, переводят на самоизоляцию

Albasat

„Uniunea Europeană este cel mai mare susținător al Moldovei” INTERVIU cu Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti. (VIDEO)

Albasat

Sănătatea ți se citește pe chip! Semnul care poate ascunde o infecție în organism

Albasat

Leave a Comment