În Moldova, trei din patru femei sau 73% s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului. 71% au fost victime ale abuzului psihologic, în timp ce o treime din femei au fost supuse violenței fizice, iar 20,9% ‒ violenței sexuale. Organizația Națiunilor Unite în Moldova, în parteneriat cu autoritățile publice, comunitatea internațională și societatea civilă, se alătură Campaniei 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen față de femei și fete, care se desfășoară anual începând cu 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se încheie la 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Evenimentul de lansare a campaniei va avea loc pe 24 noiembrie, transmite IPN.
Evenimentul organizat de UN Women va include o expoziție imersivă de artă digitală „Răsărind din umbră: Soarele nu pălește niciodată”, care ilustrează istoriile a patru femei din Moldova și Ucraina, din diferite medii și vârste, afectate de diverse tipuri de violență, pentru a spori gradul de conștientizare a gravității acestui fenomen și a necesității de a lua acțiuni imediate pentru prevenirea și eradicarea lui. Denumirea expoziției se referă la una dintre aceste istorii în care o mamă îi spunea metaforic agresorului său „Soarele” pentru a nu o speria și îi provoca suferințe fiicei sale.
„Femeile și fetele din Moldova continuă să sufere de diferite tipuri de violență. Ele au nevoie de sprijin și protecție. Ghidarea și eforturile noastre comune continue de promovare a susținerii victimelor violenței, dar și a Guvernului în vederea combaterii violenței în bază de gen este esențială pentru a face o schimbare. Fiecare din noi are rolul său și cu fiecare acțiune de prevenire a violenței în bază de gen suntem cu un pas mai aproape de a construi un viitor mai sigur, egal și mai prosper”, a menționat Simon Springett, coordonator rezident ONU Moldova.
„Violența împotriva femeilor și fetelor continuă să fie un obstacol în calea realizării drepturilor lor. Violența împotriva femeilor poate și trebuie prevenită. Sunt necesare eforturi și investiții comune sporite în măsuri de prevenire și în asigurarea accesului femeilor care sunt sau pot fi în pericol la protecție, servicii de suport, inclusiv acces egal la justiție, astfel încât acestea să fie în siguranță și să se bucure de o viață fără violență. Nu există nicio scuză pentru violența împotriva femeilor”, a afirmat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.
Culoarea campaniei este oranj, aceasta fiind un simbol al unui viitor luminos, fără violență, pentru fiecare femeie și fată. Hashtag-ul campaniei este #NICIOSCUZĂ.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan