ALBASAT
Moldova Plus

Pandemia de COVID-19 a scăzut rata de detectare a cazurilor noi de tuberculoză. Câte persoane din Nisporeni au fost diagnosticate cu TBC

Din cauza pandemiei de COVID-19, persoanele din grupurile de risc sporit de îmbolnăvire de tuberculoză nu au putut să efectueze investigaţiile necesare pentru depistarea precoce a maladiei. Astfel, acestea au păşit pragul medicilor pentru a fi examinate abia spre sfârşitul lunii mai. Acest fapt a dus la scăderea numărului de cazuri diagnosticate. În acest context, în raionul Nisporeni, în anul curent, 27 de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză, cu 8 mai puțini decât în perioada similară a anului trecut.

Au fost diagnosticaţi mai puţini pacienţi, din cauza restricţiilor impuse în perioada de pandemie cu COVID-19

Nina Ioniță, medic ftiziopulmonolog: “Numărul cazurilor de tuberculoză înregistrate s-a redus. Asta nu înseamnă că nu sunt pacienţi bolnavi de tuberculoză. În legătură cu situaţia epidemiologică prin COVID,  s-a micşorat considerabil examinarea  persoanelor care pot face tuberculoză şi în legătură  cu aceasta depistarea este îngreunată şi chiar dificilă de efectuat. Spre binele nostru, de la sfârşitul lunii mai am început examinarea grupelor de risc, adică persoanele care pot face sub acţiunea diferitor factori pot face tuberculoză şi încet, încet începem a-i examina. Încă un fapt regretabil  este că persoanele care se depistează, la moment, sunt cu forme avansate, forme tardive depistate, cu distrucţii, un lucru foarte negativ, deoarece o persoană baciliferă, care elimină microbul infectează 10-15 persoane din jurul său.”

Bărbatul din imagini, căruia nu-i vom divulga identitatea, se află şi el printre bolnavii de tuberculoză, care a trecut prin momente cumplite. Acesta are jumătate de an de când a contaminat maladia.

 “M-am îmbolnăvit singur cu mâna mea. Am fost desculţ la o lucrare la care nu trebuia să mă descalţ, dar m-am descălţat, apoi s-a primit tuberculoza, o boală micuţă, iar mai apoi s-a deschis. Am deja jumătate de an de când mă tratez aici, sunt mulţumit de doctori, pentru că mă lecuiesc.  Primele simptome au fost că greu răsuflam, temperatură, răceală, simţi tremurici, ţi-i frig, după o perioadă îndelungată începi a te înăduşi, tuşeşi tare des.”

Iar această femeie susţine că boala a fost cruntă cu ea şi era cât pe ce să-i răpună viaţa.

“Eu am fost în stare foarte gravă, puteam să mor. Aveam temperatură timp de două săptămâni şi aveam multă tusă, o tuse mărunţică, tocmai mă înăduşeam.  Boala asta e foarte gravă, o să ne ucidă, ori de foame o să murim, ori o să murim de boala asta.  Deja am 7 luni, dar nu-mi spune nimeni până când va dura.  Trec toate controalele la timp.  Nu trebuie să fumăm,  să respectăm regulile care trebuie.”

Potrivit medicilor, printre pacienţii bolnavi, este şi un copil. Totodată, unele persoane au contractat boala concomitent cu alte maladii. Îmbucărător este faptul că 85 de persoane din raionul Nisporeni, diagnosticate cu tuberculoză, au reușit să se trateze.

Nina Ioniță, medic ftiziopulmonolog:  “Astăzi în raionul Nisporeni avem la evidenţă 64 de persoane bolnave de tuberculoză . Dacă e să vorbim despre  formele de tuberculoză la plămâni avem 56 de forme, un copilaş cu tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici. Este un copil depistat dintr-o familie, care anterior a mai fost cineva bolnav de tuberculoză, forma este depistată precoce, copilaşul merge bine la tratament. De asemenea avem cazuri de tuberculoză la coloana vertebrală, aceşti pacienţi sunt mai mult la pat, pacienţi cu diabet zaharat paralel cu tuberculoză şi pacienţi cu boli psihice şi tuberculoză. Spre regret, la evidenţă au fost luaţi pacienţi cu tuberculoză şi cu HIV/SIDA.  Două persoane le mai avem la evidenţă de anul trecut, adică, în total avem 5 persoane cu tuberculoză şi HIV/SIDA.”

Din păcate, anul acesta tuberculoza a răpus viaţa a două persoane din raionul Nisporeni. Însă, în anul 2019, trei pacienţi care sufereau de TBC au decedat.

Nina Ioniță, medic ftiziopulmonolog:  “Cu părere de rău, avem un caz de deces, care a fost depistat foarte târziu prin adresare şi a decedat timp de cinci zile.  Un bărbat, care  cu altă ocazie s-a adresat după consult medical, nicidecum cu problema de sănătate din partea sistemului respirator şi medical, efectuând nişte investigaţii suplimentare am observat că sunt schimbări în plămâni şi am insistat pentru efectuarea unei radiografii şi s-a depistat procesul, dar era foarte avansat.  Mai avem un caz de deces în luna ianuarie, un pacient de multi – drog  rezistenţă, dar a decedat nu de tuberculoză, a decedat de pneumonie asociată.  Pacientul dat se tratase acum un an, mai avea puţin şi practic procesul de tuberculoză era spre rezolvare. Asocierea unei alte infecţii a dus la faptul că s-a terminat fatal.”

Psihologii susţin că majoritatea din pacienţi consumă alcool, trăiesc în condiţii precare

Persoanele bolnave de tuberculoză sunt tratate gratuit. Mai mult, acestea beneficiază, la fel, fără bani de consiliere psihologică în cadrul unui Centru de Suport deschis, acum trei  ani, la Nisporeni.

Anastasia Postolache, psihologul Spitalului Raional Nisporeni: “O etapă foarte grea este iniţierea, până pacientul conştientizează care este riscul sau care este gravitatea bolii. O a doua etapă este ca să înţeleagă cât de important este tratamentul, durata tratamentului. Durata îi cam sperie pe pacienţi, iar noi îi facem să înţeleagă că tratamentul este de mai lungă durată, adică microbul este mai puternic, nu este o simplă răceală, de asta necesită mai mult timp, mai multă răbdare. O majoritate din pacienţi consumă alcool, trăiesc în condiţii mai grele, de asta aici apar şi alte pârghii care ne frânează un pic.Trebuie să lucrăm mult cu pacientul ca să conştientizeze că pe perioada tratamentului nu trebuie de consumat băuturi alcoolice, tutunul trebuie exclus, punem accent pe alimentaţie  echilibrată, bogată în vitamine şi alt factor este cel emoţional, adică evitarea factorilor stresanţi.”

Medicii atenţionează că pacienţii care nu se tratează sunt principalii purtători ai acestei boli, care se răspândeşte pe calea aerului. Un bolnav de tuberculoză răspândeşte bacilii când tuşeşte, strănută, vorbeşte, iar persoanele din jurul său inspiră aerul cu microbi şi pot să se infecteze. Statisticile arată că o persoană care are TBC şi nu se tratează poate infecta într-un an aproximativ alte zece persoane cu care contactează. Tuberculoza nu se transmite prin mâncare, prin folosirea aceloraşi vase sau tacâmuri.

Related posts

Cimitirul din satul Vulcăneşti, focar de infecţie: Locurile de veci nu sunt îngrădite, iar vara se răspândeşte un miros greu de suportat

Albasat

Abuzurile şi agresivitatea, înrădăcinate în familiile din Nisporeni. Cum luptă poliţia cu violenţa în familie

Albasat

Unde vor lucra cei care se întorc în Moldova pe timpul pandemiei? Criza provocată de noul coronavirus a lăsat sute de locuitori din Nisporeni fără serviciu

Albasat

Leave a Comment