ALBASAT
Societate

Parlamentul a instituit stare de urgență până pe 30 mai

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de două luni. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, 31 martie, în Parlament, cu votul a 52 de deputați din Partidul Socialiștilor și cei din platforma parlamentară Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor. Deputații din opoziție au criticat executivul că nu a prezentat un set de acțiuni concrete pentru depășirea crizei și au menționat că, de fapt, este vorba despre un plan pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a propus ca starea de urgență să fie instituită pentru două săptămâni, însă această propunere nu a fost susținută, transmite IPN.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat în debutul ședinței că, dat fiind faptul că Guvernul este interimar, inițiativa cu privire la declararea stării de urgență aparține unui grup de deputați. Este vorba despre deputații PSRM – Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski și Alla Dolință

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat în plen că, în urma audierii raportului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, nu a văzut altă soluție decât să vină cu propunerea către Parlament să examineze oportunitatea instituirii stării de urgență. Potrivit lui, în raport se face trimitere la dinamica negativă cu privire la situația epidemiologică din ultimele două săptămâni. Pană la data de 28 martie au fost înregistrate 226 521 de cazuri de COVID-19, dintre care momentan aproape 20 de mii de cazuri sunt active. S-a înregistrat o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor, cu peste 30% doar în ultimele săptămâni. Formele grave reprezintă 8,6%, iar formele medii – 10,8%.

„Pe lângă prim-ministru, fie el și interimar, a fost constituit un consiliu consultativ al medicilor. Permanent, la ședințele pe care le am cu membrii acestui consiliu, ni se cere în mod expres să înăsprim, să înăsprim și să înăsprim. Pentru că nu putem miza doar pe vaccinare, vaccinarea trebuie să fie condusă în paralel cu restricții”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Premierul interimar nu a prezentat un plan de acțiuni concrete care urmează a fi întreprinse odată cu instituirea stării de urgență. Însă a precizat că, instituirea stării de urgență „va permite realizarea deplină și va impune respectarea de facto a restricțiilor actuale și a restricțiilor care urmează a fi impuse suplimentar”. Potrivit lui, dacă se instituie starea de urgență, imediat se convoacă Comisia pentru Situații Excepționale, iar mâine în Parlament va fi prezentat un plan de acțiuni.

Într-o intervenție,  ministrul justiției în exercițiu, Fadei Nagacevschi, a declarat că, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică este o structură politică în care este prezent și sistemul medical. „Noi suntem Guvern în demisie, voi cereți de la noi să facem diferite angajamente – politice, financiare. Cine ne asigură pe noi că mâine eu nu am să dorm la procuratură sau la CNA, dar am să dorm acasă, în condițiile în care noi nu avem consolidarea structurilor și nu avem angajamente inclusiv de la structurile de securitate ale statului. Iată de asta noi propunem să fie creată această comisiei pentru situații excepțională, ca să ne asigurăm că acționăm în mod adecvat. Doi, în cazul în care avem platforma comisiei situații excepționale, în cazul dat apare și centrul unic de comandă, în care intervin și oamenii în epoleți”, a notat ministrul.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, a declarat că acum două săptămâni, Igor Dodon, liderul PSRM, din care fac parte autorii inițiativei, spunea că nu sunt premise pentru instituirea stării de urgență. Atunci dinamica era clară și apare întrebarea „ce s-a schimbat?”. „Vă răspund: au apărut circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și cineva s-a gândit că încă nu este gata să meargă la alegători și se ține cu ghearele de scaun”, a notat deputatul.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a declarat că astăzi are loc un nou episod al luptei pentru rating și fuga de responsabilitate. Potrivit lui, este un ping-pong cu stare de urgență. Or, Consiliul Suprem de Securitate a vorbit despre necesitatea de a institui stare de urgență, iar socialiștii s-au împotrivit. Iar peste 17 zile, aceștia s-au schimbat cu locul.

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a menționat că el a vorbit despre necesitatea stării de urgență, însă cu aplicarea unui plan concret de măsuri, pe care l-a și propus PDM. Or, aici este vorba despre un plan politic de a amâna alegerile anticipate și acest lucru trebuie spus deschis pentru că nu este neapărat un lucru rău.

Potrivit Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război. La Curtea Constituțională se află sesizarea președintelui Maia Sandu pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului.

Related posts

Alte 184 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19. Bilanțul depășește 3000

Albasat

În septembrie s-au consumat mai puține gaze decât acum un an

AlbasatTV, Nisporeni

Reguli de siguranță în vacanță

Albasat