ALBASAT
Societate

Parlamentul are obligația morală să implementeze mecanisme alternative de vot, Promo-LEX

Parlamentul Republici Moldova are obligația morală să implementeze mecanisme alternative de vot, așa încât toți alegătorii care vor să voteze, care beneficiază de acest drept și vor să voteze, să poată să facă acest lucru nu doar prin metodele tradiționale, precum prezentarea directă la secțiile de votare, dar și prin mecanisme alternative. Declarația aparține șefului Misiunii Promo-Lex de observare a alegerilor, Pavel Postica, făcută în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

„Pentru următorul scrutin, obișnuit cel mai probabil, ar fi bine să fie puse pe tapet în prim-plan inițiativele legislative care să permită (să voteze, n.r.) alegătorilor din Republica Moldova, și nu doar din Republica Moldova, în special atrag atenția la conaționalii noștri din diasporă, cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în regiunea transnistreană și multe alte categorii de alegători care nu au putut ajunge la secțiile de votare din diferite considerente”, a declarat Pavel Postica.

Cât privește încălcările fixate în ziua alegerilor, observatorii Promo-LEX au raportat 37 de cazuri în care funcționarii electorali nu au respectat distanța socială de cel puțin 1 metru, iar în 14 cazuri nu s-a respectat triajului lor și al alegătorilor. În 231 de cazuri secțiile de votare nu erau accesibile persoanelor cu dizabilități locomotorii. În 275 de cazuri, secțiile de votare nu erau încălzite corespunzător. Potrivit lui Pavel Postica, pentru turul doi de scrutin ar fi bine ca autoritățile să întreprindă măsuri pentru a asigura cu agent termic secțiile de votare.

În 100 de cazuri raportate secțiile de votare s-au deschis mai devreme de ora 07.00 sau mai târziu, întârzierile fiind nesemnificative. În șapte cazuri s-au observat afișase electorale în raza a 100 de metri de la secția de votare. În două cazuri accesul observatorilor a fost restricționat. Nesigilarea sau ruperea sigiliilor s-a constat în 8 cazuri. În 9 cazuri a fost întrerupt procesul de filmare a operațiunilor electorale. În șapte cazuri a fost restricționat accesul în secțiile de votare a persoanelor care manifestau simptome ale infecției respiratorii acute.

În cinci cazuri au fost raportate zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale și bănești pentru exercitarea votului. Transportarea organizată a alegătorilor a fost raportată în 11 cazuri, iar acte de violență sau intimidări în 5 cazuri.

Pe 1 noiembrie, Promo-LEX a avut dislocați 608 observatori în secțiile de votare aflate sub jurisdicția Republicii Moldova.

Related posts

Cursul valutar oficial la 14.01.2021

Albasat

Studiu: Numai 6% din populaţia britanică are anticorpi împotriva COVID-19. Unele persoane „vindecate” pot transmite virusul

Albasat

Утверждён новый состав правления АО „Молдовагаз”

Albasat

Leave a Comment