ALBASAT
Fără categorie

Parlamentul European își exprimă întregul sprijin pentru noul Guvern al Moldovei

Parlamentul European își exprimă întregul sprijin pentru noul Guvern al Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de reforme în domeniul justiției, are nevoie de depolitizarea instituțiilor statului și de o reformă electorală care să fie conformă recomandărilor internaționale. Declarația a fost făcută de către vicepreședinta Parlamentului European Heidi Hautala, care s-a aflat marți la Chișinău, alături de alți trei europarlamentari, pentru a discuta situația politică din țară, transmite IPN.

Heidi Hautala  a declarat că Parlamentul European salută transferul pașnic de putere din Republica Moldova și consideră că dialogul dintre partide este esențial. Legislativul european sprijină și opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește deciziile Curții Constituționale de la Chișinău.

Heidi Hautala s-a angajat să lucreze cu toți colegii din PE pentru a continua sprijinul acordat Parlamentului Moldovei și dialogului dintre partidele ce-l compun în ceea ce privește reformele de care țara are nevoie. „Suntem conștienți că agenda de reforme este foarte amplă și ne bucurăm să vedem cât de ambițios este noul Guvern al Republicii Moldova, cât de mari sunt ambițiile pentru ca cetățenii Moldovei să se bucure de aceste reforme”, a menționat Heidi Hautala.

Europarlamentarii încurajează la Chișinău dialogul transparent și deschis între guvernare și opoziție. Sprijinul UE se va concretiza pe măsură ce încrederea pe care o arată va fi susținută prin acțiuni ale guvernării care să răspundă aspirațiilor cetățenilor Republicii Moldova. „Sprijinim implementarea reformelor și a elementelor ce țin de acordurile cu UE care vizează viitorul Moldovei și aspirațiile cetățenilor său și vom continua această cooperare și în viitor”, a afirmat Heidi Hautala.

Siegfried Mureșan, deputat PE din partea României, a declarat referitor la pachetul de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro că acești bani sunt la dispoziția Republicii Moldova și, de îndată ce condițiile vor fi îndeplinite, banii vor veni în țară. Potrivit europarlamentarului, dacă Guvernul Maiei Sandu va fi lăsat să-și facă treaba, prima tranșă din suma de 100 de milioane de euro va veni în următoarele luni. „Guvernul anterior nu a fost capabil în trei ani să absoarbă măcar o singură tranșă. Dacă acest Guvern va fi lăsat să-și facă treaba, într-un an de zile cred că va reuși să absoarbă toate cele trei tranșe”, a declarat Siegfried Mureșan.

Delegația PE a avut întrevederi cu premierul Maia Sandu și vicepremierul Andrei Năstase, cu președintele Igor Dodon, ministrul de externe Nicolae Popescu și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. Europarlamentarii au discutat și cu Pavel Filip, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat.

Related posts

Astăzi, la Nisporeni, a avut loc cu succes Turneul Internațional de Lupte Libere, dedicat memoriei lui Andrei Ciorici și antrenorului Boicev Stoian

AlbasatTV, Nisporeni

Ziua Mondială de combatere a SIDA 2023: informare și testare la spitalul raional Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Cântece și poezii pentru unire: 1 decembrie la Liceul Mircea Eliade din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Mircea Geoană: Puterea interioară a românilor din țară și din afară este să îmbrățișăm Ideea Națională

AlbasatTV, Nisporeni

Maia Sandu: România este iubită aici pentru ceea ce face, dar mai ales pentru ceea ce este

AlbasatTV, Nisporeni

Astăzi este marcată Ziua mondială de combatere a SIDA

AlbasatTV, Nisporeni

Președintele Radei Supreme: Atât Ucraina, cât și Moldova trebuie să fie state membre UE

AlbasatTV, Nisporeni

Emoție și tradiție la Nisporeni: LIVE de 1 decembrie – Ziua Națională a României!

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 01.12.2023

AlbasatTV, Nisporeni

CEC a stabilit data primei ședințe a Consiliului raional Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment