ALBASAT
Actualitate Societate

Parlamentul vine cu un proiect de individualizare a restricțiilor de a candida în alegeri

Parlamentul urmează să se întrunească astăzi în ședință pentru a examina un proiect prin care Codul Electoral va fi completat cu criterii de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales pentru membrii partidelor declarate neconstituționale. Mai exact, Comisia Electorală Centrală, în baza informațiilor de la organele de drept, va adopta lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali. Anunțul a fost făcut în această dimineață de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă, în contextul hotărârii de ieri a Curții Constituționale, transmite IPN.

„Ca să fie clar, grupările criminale organizate nu sunt compatibile cu democrația. Curtea Constituțională a spus asta foarte clar atunci când a declarat gruparea criminală Șor în afara constituționalității. Grupările criminale atentează la securitatea națională și la procesul unor alegeri libere și corecte. Parlamentul are obligația de a opera modificări în codul Electoral care să fie în acord cu constatările Curții și jurisprudenței CEDO”, susține șeful legislativului.

Potrivit lui, la modul practic, restricțiile de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie 2023 se vor referi în mod clar la persoanele care nu pot fi admise în calitate de concurenți electorali. Este vorba despre persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat în săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului.

„Este vorba de persoane care au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării legale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiuni internaționale – reținute iarăși în cuprinsul hotărârii Curții Constituționale”, precizează Igor Grosu.

Astfel, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală vor prezenta informația cu privire la persoanele care cad sub incidența acestor criterii. „Comisia Electorală Centrală, în baza acestor informații, va adopta lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali și o vor prezenta organelor electorale, care vor respinge persoanele menționate în calitate de concurenți electorali sau vor anula înregistrarea concurentului, dacă acesta este deja înregistrat. Aceste decizii ale organelor electorale pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău în termen de o zi de la data adoptării hotărârii”, a declarat președintele Parlamentului.

Marți, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul Electoral. Este vorba de prevederile care stabilesc că nu pot fi alese persoanele care la data pronunțării hotărârii privind declararea neconstituționalității unui partid politic dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții.

Related posts

Николае Негру: „Республика Молдова не заинтересована в досрочных выборах”

Albasat

ANRE VA STABILI PREŢURILE CU AMĂNUNTUL LA PRODUSELE PETROLIERE O DATĂ ÎN TRIMESTRU

Rezultatele examenului de Bacalaureat la Nisporeni, sesiunea de bază – 2024. Cine sunt elevii cu cele mai mari note

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment