Cu un angajament comun de a îmbunătăți calitatea vieții și de a promova comunități durabile, Moldova face pași semnificativi pentru a extinde locuințele eficiente energetic și a avansa tranziția sa verde și justă. La un eveniment public organizat astăzi la Călărași, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, Ambasadei Danemarcei, Cooperării Germane, autorităților locale și altor parteneri s-au reunit pentru a marca o nouă inițiativă în cadrul proiectului Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru Moldova (E4M), care își propune să creeze locuințe mai calde cu costuri energetice mai mici și un mediu mai sănătos pentru cetățenii moldoveni. Această nouă componentă este cofinanțată de guvernele Danemarcei și Germaniei.
E4M este implementat de GIZ împreună cu Guvernul Republicii Moldova, finanțat de Guvernul Germaniei și cofinanțat de Uniunea Europeană, Norvegia și Danemarca.
Noua componentă, evaluată la 2,7 milioane EUR, se va concentra pe promovarea caselor pasive și a standardelor avansate de clădiri cu consum de energie aproape zero (aNZEB), considerate repere internaționale pentru eficiență energetică și trai durabil. În următorii trei ani, va sprijini construcția și renovarea a 20 de locuințe aliniate la aceste standarde, va introduce o legislație actualizată și va instrui 15 specialiști locali în proiectarea și construcția de case pasive.
Evenimentul a avut loc la Grădinița DoReMicii, prima și singura clădire de infrastructură socială din Moldova construită certificată drept casă pasivă, servind ca simbol al ceea ce este posibil atunci când eficiența ridicată, designul atent și cooperarea internațională se îmbină. Finanțată de Republica Federală Germania prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare KfW, grădinița este din 2017 un exemplu viu de performanță energetică de ultimă generație.
„Grădinița DoReMicii” din Călărași este un etalon despre cum trebuie să construim de azi înainte, ca să nu irosim banii pentru a încălzi atmosfera. Este un lucru bun că am început cu o grădiniță și trebui să continuăm cu școli, spitale, case de cultură și spațiu locativ. Acesta este viitorul și asta facem. Mulțumim partenerilor noștri, Germaniei, Norvegiei, Danemarcii că ne ajută și ne învață din experiența lor. Felicitări, Călărași”, a declarat Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova.
„În Moldova, eficiența energetică este încă adesea percepută drept un moft, ceva ce poate fi amânat. Sprijinul oferit de Danemarca schimbă această mentalitate. Demonstrăm că putem construi clădiri performante aici, cu oameni, materiale și condiții locale.”, a menționat Dorin Junghietu, Ministrul Energiei al Republicii Moldova.
„Danemarca a înregistrat rezultate excelente în sectorul construcțiilor durabile. Folosim această experiență pentru a colabora cu Moldova în vederea aplicării unor standarde care au sens aici și pentru a ne asigura că arhitecții, constructorii și proprietarii de case locali au instrumentele necesare pentru a le utiliza.”, a declarat Søren Jensen, ambasadorul Danemarcei în Moldova.
„Sustenabilitatea energetică este una dintre prioritățile cheie pentru asistența acordată de Danemarca sectorului energetic din Republica Moldova. În colaborare cu autoritățile și industriile relevante, vom oferi moldovenilor din întreaga țară acces la construirea de locuințe eficiente din punct de vedere energetic și accesibile”, a adăugat el.
Evenimentul a inclus o discuție la masă rotundă între actorii cheie care modelează viitorul energetic al Republicii Moldovei: organizații ale societății civile, firme de arhitectură și design,
Universitatea Tehnică și autoritățile locale, subliniind necesitatea colaborării și a schimbului de cunoștințe în extinderea construcțiilor eficiente din punct de vedere energetic.
„Germania a fost principalul motor al introducerii conceptului de casă pasivă în Europa și al punerii acestuia la dispoziția cetățenilor săi în urmă cu peste 30 de ani. Prin urmare, suntem foarte încântați să colaborăm cu partenerii noștri danezi pentru a pune această tehnologie la dispoziția constructorilor de case și instituțiilor din Moldova. Pe lângă sprijinul nostru pentru reabilitarea eficientă energetic a clădirilor publice și private din Moldova, casele pasive pot aduce schimbări reale în viața de zi cu zi a oamenilor prin reducerea facturilor, creșterea confortului și asigurarea unor condiții de viață mai sănătoase. Sunt mândră să ne văd acum pe terenul grădiniței construite în 2017 cu fonduri germane, având posibilitatea de a continua să lucrăm la standardele caselor pasive pentru un grup mai larg de beneficiari din această țară.”, a declarat Verena Zell, șefa Cooperării Germane în Moldova.
Proiectul „Eficiență energetică și energii regenerabile pentru Moldova” va colabora îndeaproape cu Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) pentru a implementa acțiuni în cadrul celei mai noi componente.
„ Colaborarea internațională ne oferă sprijinul necesar pentru a transforma aceste concepte în realitate. Ne propunem ca aceste case pasive să devină un exemplu de bune practici, aducând facturi mult mai mici, un confort termic superior și un stil de viață durabil pentru cetățenii noștri”, a menționat Ion Muntean, directorul CNED.
Această nouă componentă completează obiectivele mai ample ale inițiativei Eficiență energetică și energii regenerabile pentru Moldova, care vizează consolidarea rezilienței energetice a Moldovei prin investiții specifice, reformă a reglementărilor și consolidarea capacităților locale. Cofinanțarea daneză va extinde aria de acoperire a programului, aducând practicile inovatoare de construcție mai aproape de comunitățile din Republica Moldova.




