Portal de știri
Societate

Partidul Șor a desfășurat proteste în capitală

Partidul Șor a organizat ieri, 18 septembrie, un protest, pe care l-a numit „național”. Liderul formațiunii, Ilan Șor, a declarat televizat că acțiunile de protest vor continua „până când vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate oneste”, iar corturile instalate în fața Parlamentului vor marca caracterul non-stop al acțiunii, notează IPN.

„Ne-am adunat astăzi aici pentru a ne asuma viitorul acestei țări. Poporul Republicii Moldova, care i-a pus în funcții pe cei din PAS, are tot dreptul să le ceară socoteală. Bătaia de joc la care suntem supuși non-stop a luat sfârșit. Republica Moldova este în moarte clinică, iar cei care o vor resuscita sunt oamenii, care au venit astăzi aici. Moldova își va recăpăta demnitatea. Avem o singură condiție: Jos Maia Sandu! Republica Moldova este capturat, iar uzurparea puterii în stat este o încălcare penală, pentru care actuala guvernare va fi trasă la răspundere. Deschidem astăzi „Orașul Schimbării”, aici, în fața Președinției și Parlamentului”, a declarat Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, membru al Partidului „ȘOR”.

Întrunirea a adoptat „o rezoluție prin care se atrage atenția întregii țări, dar și comunității internaționale asupra situației critice în care a ajuns Republica Moldova. De asemenea, s-a constatat că cetățenii țării se află în fața unor provocări majore, în contextul creșterii tarifelor pentru gazele naturale și a riscului de a rămâne fără căldură în prag de iarnă”.

Organizatorii au anunțat participarea a peste 50 de mii de persoane la manifestația, iar Inspectoratul General al Poliției operează cu un număr mult mai mic – aproximativ 6500 de oameni.

La nivel politic, a reacționat vicepremierul Andrei Spînu, care a scris pe Facebook că ,,e semn bun că hoții organizează protest. E semn bun pentru că ei, hoții, știu că noi vom merge până la capăt și țara va scăpa de ei. Au furat Moldova ani la rând și acum le fuge pământul de sub picioare. Unii, au fugit ca fricoșii din țară. Oameni buni, e ultima lor încercare de a reveni la putere.

Și vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a calificat protestul drept „o încercare de a capitaliza politic nevoile și sărăcia oamenilor”.

Fostul premier Ion Sturza politici consideră că recenta activizare a Partidului „Șor” este o reacție la acțiunile justiției moldovenești. El susține că liderul Partidului, Ilan Șor, care se ascunde de organele de drept din Republica Moldova, urmează să fie arestat în Israel, țara care îl găzduiește de mai bine de trei ani.

În afară de aceasta, în iulie 2022, procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „ȘOR” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Related posts

Comisia Situații Excepționale va examina oportunitatea instituirii stării de urgență

Albasat

Socialiștii cer demisia ministrului justiției. În caz contrar, vor înainta moțiune

AlbasatTV, Nisporeni

Disperare din cauza banilor, după o lună de pandemie în Italia: „Totul s-a schimbat, totul. Asta nu e viață!”

Albasat

Leave a Comment