Fracțiunea PAS din Parlament cere demisia membrilor Consiliului Național al Monumentelor Istorice, invocând că ar distruge metodic și planificat centrul istoric al municipiului Chișinău, transmite IPN.
Virgiliu Pâslariuc, deputat PAS, membru al Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului, a opinat că membrii comisiei respective ar face interesele „mafiei imobiliare din Chișinău”.
Într-o conferință de presă, Pâslariuc a detaliat cum s-a produs „schema de capturare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice”. „La ultima ședință a Guvernului Chicu, din 22 decembrie 2020, s-a adoptat în grabă, fără respectarea ciclului legal de adoptare a unor decizii guvernamentale, hotărârea de Guvern nr.992, cu privire la modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice”, a remarcat deputatul. Potrivit lui, acest regulament deschide larg poarta venirii în acest consiliu a oamenilor care, în loc să se ocupe de protejarea monumentelor istorice, au interesul să-l distrugă.
„Acest regulament intră în vigoare, după publicarea sa în Monitorul Oficial, la 8 ianuarie 2021, și în 13 ianuarie 2021 ministrul Lilia Pogolșa a schimbat radical componența acestui consiliu. Foștii reprezentanți ai consiliului au fost înlăturați, chiar dacă mandatul lor, de patru ani, nu a expirat, conform regulamentului, și au fost numiți alți reprezentanți. A început, de fapt, pe bandă rulantă, distrugerea metodică a orașului Chișinău. În scandaloasa ședință a consiliului din 29 ianuarie curent, s-au luat câteva decizii controversate, între care și una care pune în pericol existența bisericii „Constantin și Elena”. Chiar în preajma acestui monument, pe un loc dificil din punct de vedere geologic, se va construi un complex multifuncțional, cu un business-centru cu 21 de etaje, patru clădiri de locuit, de 14-17 etaje, și trei etaje subterane de parcări”, a relatat Virgiliu Pâslariuc.
Potrivit deputatului, în asemenea condiții, circul și biserica „Constantin și Elena” ar putea să se prăbușească. Mai mult, construcția unui centru multifincțional și a unor noi clădiri ar face și mai dificilă circulația transportului rutier din zona circului, pentru că ar aduce în această parte a orașului încă câteva mii de mașini, a mai spus parlamentarul.
Lilian Carp, deputat PAS, a menționat că „până și consilierul domnului Ceban (primarul capitalei, n.e.), a votat pentru construcția acestui complex multifuncțional”. „Chiar dacă a fost anunțat de primar că va fi demis din funcție, prin decizie de judecată membrii comisiei pot obține certificatul de urbanism”, a adăugat Carp.
Deputații PAS solicită ca primarul Ion Ceban să înceapă cât mai repede dezbaterile publice privind elaborarea Planului urbanistic zonal, care să reglementeze regimul de înălțime, tipurile de utilitate a clădirilor etc. Totodată, ei cer anularea deciziei respective a Consiliului Național al Monumentelor Istorice, până la elaborarea Planului urbanistic zonal.
Solicitat de IPN, Ion Ștefăniță, vicepreședinte al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, a spus că nu își va da demisia, iar acuzațiile care se aduc de către deputați ai PAS sunt politice, nefondate, fără „argumente concrete”. Potrivit lui Ștefăniță, nu există pericol de prăbușire a monumentelor, deoarece complexul multifuncțional urmează a fi construit la 68 de metri de la biserica „Constantin și Elena” și la 100 de metri de la clădirea circului.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan