ALBASAT
Actualitate Societate

Pe clădirea Președinției a fost instalat un sistem de panouri solare

Un sistem de panouri fotovoltaice a fost instalat pe acoperișul clădirii Președinției Republicii Moldova, cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională. Aceste panouri vor reduce în primă etapă consumul de energie electrică cu până la 15%. Ulterior, proiectul urmează să fie extins, iar reducerea costurilor pentru energie va crește până la 45%, transmite IPN.

Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, a declarat că șefa statului și întreaga echipă, din prima zi de mandat au depus eforturi pentru reducerea costurilor administrative. Aceasta înseamnă economisirea banului public și, respectiv, mai multe resurse care rămân în utilizare pentru beneficiul cetățenilor.

Cu suportul USAID și al altor parteneri internaționali, dar și în cadrul unei politici foarte a active a Ministerului Energiei, se încearcă popularizarea economiei consumului de energie electrică și adoptarea măsurilor ECO de eficiență energetică. Sperăm că acest proiect la Președinție va încuraja și mai mult instituții publice, dar și antreprenorii să adopte măsuri de eficiență energetică. Și aceasta pentru că într-o grădiniță, într-un spital sau într-o primărie – 20-40% economie la energie electrică înseamnă bani care pot merge în echipamente performanțe, în proiecte pentru cetățeni etc.”, a notat Adrian Băluțel.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a menționat că Republica Moldova este o țară în care circa 75% din resursele energetice sunt de import. Țara nu are petrol, nu are gaz, nu are cărbune etc., așa cum este în cazul țărilor vecine. În aceste condiții, singura opțiune prin care Moldova poate contribui în mod competitiv la integrarea într-o piață regională este energia regenerabilă. Este necesară reducerea dependenței de importul de energie, iar statul și-a asumat până în anul 2030 ca 30% din energia electrică să provină din resurse regenerabile. Potrivit ministrului, în anul 2023 consumatorii au instalat de două ori mai multe panouri fotovoltaice decât în precedenții cinci ani.

Directorul Misiunii USAID Moldova, Jeff Bryan, a declarat că sistemul de panouri fotovoltaice instalate pe clădirea Președinției este un exemplu pe care doresc să-l multiplice și la alte instituții publice din Moldova. „Investițiile în securitatea energetică a Republicii Moldova reprezintă investiții într-un viitor democratic, prosper și sigur pentru oamenii din Moldova. Războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina a demonstrat că dependența de resursele energetice rusești amenința securitatea națională și stabilitatea economică. Energia din surse regenerabile este un element esențial pentru un viitor energetic curat și sigur al Republicii Moldova. Prin adoptarea acestor forme de energie curată și sigură, Președinția ne dă un exemplu de urmat”, a mai spus Jeff Bryan.

În total, pe clădirile laterale ale Președinției au fost instalate 114 panouri fotovoltaice, capacitatea sistemului este de 62 de KW. Se estimează că panourile vor genera 70 de mii KW/h de energie curată anual.

Related posts

42 de OSC-uri cer Parlamentului consultații transparente privind Legea ONC

Albasat

Pro Moldova acuză PDM că șantajează echipa din Rezina. PDM neagă acest lucru

Albasat

Cursul valutar oficial la 15.08.2022

Albasat

Leave a Comment