ALBASAT
Societate

Pe timp de criză, s-a înregistrat un regres al situației drepturilor omului în stânga Nistrului

În perioada de criză, s-a înregistrat un regres al situației drepturilor omului în regiunea transnistreană, iar consecințele negative vor agrava unele probleme ignorate și nerezolvate pe parcursul a numeroși ani. Trei angajamente ale pachetului „Berlin Plus”, ce țin de libertatea de circulație, funcționarea școlilor cu predare în limba română și accesul liber la terenurile agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, au fost încălcate în mod evident, iar dialogul constructiv pentru discutarea și rezolvarea problemelor a lipsit. Constatările se conțin într-un raport, prezentat astăzi, 5 iunie, de către Asociația Promo-LEX.

În cadrul evenimentului de prezentare, Pavel Cazacu, avocat Promo-LEX, a declarat că raportul se referă la situația din ultimele trei luni din întreaga regiune transnistreană, iar monitorizare a fost una anevoioasă. A fost testat gradul de cooperare și deschidere între administrațiile celor două maluri ale Nistrului și nivelul real al încrederii, care este vital pentru un proces de negocieri. Practic, în această situație de criză, s-a observat destul de clar faptul că direcția și evoluția procesului de negocieri sunt greșite și fără perspective.

În pofida recomandărilor organizațiilor internaționale, sub pretextul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, administrația regiunii transnistrene a adoptat măsuri nejustificate și contrare principiului preeminenței drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Pavel Cazacu a menționat că blocarea frontierei administrative și instalarea în Zona de Securitate a unor noi posturi și bariere au cauzat restricționarea nejustificată a libertății de circulație. Circumstanțele și situația descrisă au obligat autoritățile constituționale să caute soluții și să depună eforturi pentru depășirea situațiilor care au fost respinse într-o manieră inexplicabilă de către reprezentanții administrației de facto a regiunii.

Expertul a mai spus că blocarea frontierei administrative a cauzat supraaglomerarea feribotului, care pe durata pandemiei a rămas singura cale de acces spre malul drept pentru locuitorii satelor Molovata Nouă, Cocieri, subordonate juridic Chişinăului, dar amplasate de pe malul stâng al Nistrului. Timp de două zile, din cauza unui debit extrem de scăzut al volumului de apă, exploatarea feribotului nu a fost posibilă, localitățile fiind absolut izolate.

Administrația regiunii transnistrene, în pofida angajamentelor asumate anterior, dar și contrar standardelor internaționale în materie de drepturi ale omului, a suspendat regimul simplificat de trecere prin posturile de control în privința persoanelor oficiale și a funcționarilor publici din Republica Moldova, fără notificări scrise preventive. De asemenea, a fost impuse restricții pentru elevi și cadre didactice, a fost limitat accesul la terenurile agricole ale fermierilor din raionul Dubăsari sub incidența ,,Mecanismului din anul 2006”, aplicabil din 1 august 2018.

Raportul mai denotă că atacurile asupra libertății de exprimare, deciziile contrare protecției datelor cu caracter personal, privările abuzive de libertate în această perioadă reprezintă măsuri care nu fac decât să consolideze constatările anterioare referitoare la incapacitatea administrației regiunii transnistrene de a preveni încălcările drepturilor omului. În continuarea comportamentului neadecvat, administrația de la Tiraspol a refuzat în repetate rânduri participarea la ședințele grupurilor tematice de lucru (drepturile omului sau sănătate), atât de necesare în perioadele de criză.

Related posts

Absolvenții de la medicină au depus jurământul lui Hippocrates

Albasat

Cursul valutar oficial la 26.04.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Sărbătoarea Învierii are loc, se trăiește și produce bucurie în biserică, preot

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment