ALBASAT
Actualitate Societate

Persoanele cu deficiențe de vedere au avut acces limitat la informațiile de pe paginile web ale partidelor politice, raport

Persoanele cu deficiențe de vedere au avut acces limitat la informațiile plasate pe paginile web ale partidelor politice. Din 37 de concurenți electorali doar 19 au o pagină web activă. Nicio pagină web nu are integrat meniu de accesibilitate pentru persoanele slab văzătoare, arată un raport preliminar de monitorizare a alegerilor locale generale, prezentat de Alianța INFONET într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit membrului Alianței, Ion Ciobanu, galeriile de fotografii nu conțin descrierea imaginii prezentate, iar unele site-uri au butoanele neetichetate, fapt care îngreunează navigarea utilizatorului. Recomandarea ar fi ca dezvoltatorii să includă obligatoriu în pachetul lor de servicii la elaborarea site-urilor nivelul standard AA de accesibilitate, care include utilități atât pentru slab văzători, cât și pentru nevăzători.

Victor Koroli, director executiv la Alianța INFONET, a remarcat că a fost formulat și expediat un demers pe adresele partidelor politice înscrise în scrutin, fiindu-le solicitate informații privind numărul de membri, inclusiv persoane cu dizabilități şi candidați din rândul acestora, aspecte privind resursele financiare pentru campanie şi utilizarea lor pentru accesibilizarea informațiilor, eforturi de agitație electorală întreprinse cu persoanele cu dizabilități, inclusiv în instituții rezidențiale. Au parvenit doar două răspunsuri la demers. În opinia sa, acest indicator este unul îngrijorător deoarece denotă mari probleme de transparență, percepție și includerea dimensiunii de dizabilitate în activitatea de partid.

El s-a referit și la accesibilitatea secțiilor de votare, care rămâne o problemă majoră nesoluționată pe agenda autorităților publice locale. De exemplu, o evaluare repetată a accesibilității infrastructurale a 19 secții de votare din raionul Florești nu atestă nicio schimbare pozitivă comparativ cu auditul realizat la nivel național în anul 2022.

Conform datelor colectate la nivel național, la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 candidează 28 de persoane cu dizabilități din 13 unităţi teritorial-administrative. Dintre acestea trei sunt din mediul urban și 25 din mediul rural, 8 candidați la funcția de primar și 18 la funcția de consilier local, 2 la funcția de consilier raional, 2 la funcția de consilier municipal, 3 candidați independenți și 25 pe liste de partid. Suplimentar, conform datelor furnizate de un partid politic, pe listele sale candidează la funcția de primar o persoană și la funcția de consilier – 30 persoane cu dizabilități. Comisia Electorală Centrală nu deține date dezagregate în acest domeniu.

Persoanele cu dizabilități se angajează progresiv în monitorizarea alegerilor. Asociația Obștească Eternitate din Obreja Veche (raionul Fălești) conduce o misiune de observare a alegerilor prin prisma incluziunii dimensiunii de dizabilitate în raioanele Fălești, Glodeni și Edineț, la care participă 15 persoane cu dizabilități (10 femei și 5 bărbați; 6 sunt din mediu urban și 9 din mediu rural). Efortul acestora a fost posibil grație suportului oferit de Fundația Est-Europene din resursele Suediei.

Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Alianța INFONET, cu sprijinul financiar al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Related posts

(FOTO) Eroii căzuți la Nistru au fost comemorați la Nisporeni

În Chișinău numărul persoanelor decedate îl depășește pe cel al nou-născuților, Expert-Grup

AlbasatTV, Nisporeni

Nunţile, cumetriile, zilele de naștere sunt în continuare interzise

Albasat

Leave a Comment