ALBASAT
Actualitate Societate

Persoanele în etate nu sunt văzute ca titulari de drepturi în Moldova, expertă ONU

Persoanele în etate nu sunt văzute ca titulari de drepturi în Republica Moldova și acest lucru trebuie abordat. Până astăzi nu există o lege specifică care să promoveze și să protejeze drepturile persoanelor în etate. Deși discriminarea în bază de vârstă, împreună cu alte motive de discriminare, este interzisă prin legea specifică adoptată în 2012, discriminarea pe criteriul de vârstă este răspândită la scară largă. Despre aceasta a menționat experta independentă a ONU privind exercitarea tuturor drepturilor omului de către persoanele în etate, Claudia Mahler, care s-a aflat în vizită de 10 zile în Republica Moldova. În cadrul unei conferințe de presă, experta a încurajat  promovarea drepturilor omului pentru persoanele în etate și și-a manifestat dorință ca Guvernul să abordeze discriminarea multiplă cu care persoanele în etate se confruntă.

Claudia Mahler a felicitat Republica Moldova pentru aprobarea Programului pentru îmbătrânire active și sănătoasă. Experta a precizat că este important ca programul și planul de acțiuni să rezoneze și să aibă o implementare din perspectiva drepturilor omului. Guvernul ar trebui să prevadă suficient buget pentru implementarea activităților specifice planificate pentru un impact eficient asupra vieții persoanelor în etate. Experta ONU recomandă înființarea unui organism sau a unui departament național pentru  drepturile persoanelor în etate.

Claudia Mahler a comunicat că aproximativ 20% din persoanele în etate din Moldova trăiesc în sărăcie. Sunt vulnerabile în special femeile, persoanele din mediul rural, cele care lucrează în agricultură, persoanele de etnie romă. Deși pensia minimă a fost majorată în 2022, pensiile rămân insuficiente pentru a acoperi nevoile de bază ale persoanelor în etate, pentru ca acestea să trăiască o viață demnă, de aceea multe persoane în etate hotărăsc să continue să lucreze chiar și după ce ajung la vârstă pensionară.

Experta a mai spus că, în ciuda faptului că fiecare pensionar are asigurare medicală, pachetul aprobat de serviciile medicale este limitat. Accesibilitatea sistemului de sănătate nu este foarte bună mai ales în zonele rurale, iar persoanele în etate se simt discriminate în ceea ce privește acest sistem. În plus, persoanele în etate cheltuiesc de două ori mai mult pentru îngrijiri medicale, inclusiv pentru medicamente, decât media pe țară. Așadar, pachetul obligatoriu trebuie să fie modificat, pentru a asigura dreptul la sănătate la cel mai înalt standard posibil. Este imperativ ca Guvernul să recunoască urgența adaptării sistemului de sănătate pentru a satisface nevoile în creștere ale populației în etate, a declarat experta.

Claudia Mahler recomandă Republicii Moldova să ratifice cât mai curând posibil Protocolul opțional la Pactul internațional pentru drepturile economice, sociale și culturale pentru a permite persoanelor fizice să depună plângeri la nivel internațional cu privire la încălcarea drepturilor economice, sociale și culturale. Pregătirea unei evaluări cuprinzătoare la nivel național a situației drepturilor omului pentru persoanele în etate bazată pe necesități ar fi utilă pentru toate părțile interesate relevante din Republica Moldova care lucrează pentru promovarea drepturilor omului pentru persoanele în etate, a mai spus experta.

Raportul Claudiei Mahler va fi prezentat în fața Consiliului pentru Drepturile Omului în septembrie 2024.

Related posts

Cursul valutar oficial la 23.01.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Ян Лисневский: Выйти на выборы готовы 50% избирателей, но не факт, что они выйдут

Albasat

Cele mai mari frici ale omenirii. Sociolog: Când răul a ajuns mult mai vizibil, teama a devenit mai mare

Albasat

Leave a Comment