Peste 350 de mii de contravenții au fost fixate pe parcursul anului trecut cu ajutorul Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere ,,Controlul traficului”. Principalele încălcări sunt depășirea vitezei, dar și trecerea la culoarea roșie a semaforului. Totodată, autoritățile sunt în proces de extindere a sistemului de monitorizare video în trafic, planificându-se construcția a încă 23 de posturi, pe lângă cele 73 deja existente.
Într-un răspuns pentru IPN, Ministerul Afacerilor Interne precizează că, în temeiul încălcărilor fixate, au fost întocmite circa 46 600 de procese-verbale cu privire la contravenție și decizii asupra cauzelor contravenționale ale agenților constatatori din cadrul Inspectoratului Naționale de Securitate Publică și inspectoratele de poliție teritoriale.
Numărul mai mic de procese, în raport cu încălcările fixate de camerele video, se explică prin faptul că termenul general de prescripție a răspunderii contravenționale este de un an. Astfel, procedura privind atragerea la răspundere contravențională cu întocmirea proceselor-verbale pentru contravențiile comise în perioada anului 2023 este încă pentru o mare parte în proces de examinare. Respectiv, potrivit MAI, este prematură totalizarea cifrelor concrete privind numărul proceselor verbale întocmite și suma achitată.
Sistemul automatizat de supraveghere a circulației rutiere actualmente este constituit din 73 de posturi, dintre care 48 de posturi de supraveghere a circulației rutiere sunt amplasate în municipiul Chișinău. În prezent, toate posturile sunt funcționale. Totodată, pe traseele naționale și municipiul Chișinău urmează să fie construite 23 de posturi noi. În acest sens se elaborează documentația de proiect – proiectarea construcțiilor, elementelor de rezistență, a rețelelor electrice și proiectarea topo-geodezică și geologică.
„Scopul primordial al SASCR „Controlul traficului” constă în depistarea și constatarea în mod automatizat a încălcărilor circulației rutiere comise de conducătorii de vehicule într-o intersecție sau tronson de drum, contribuind astfel la minimalizarea numărului de contravenții săvârșite și diminuarea numărului de accidente rutiere pe traseele drumurilor naționale și municipiul Chișinău”, menționează MAI.
Subsidiar, un rol important îl constituie procesul privind asigurarea ordinii și securității publice, colectarea informației privind situația rutieră în zonele de supraveghere în regim de timp real, identificarea automobilelor aflate în căutare, acumularea probelor pentru soluționarea cauzelor și atragerea la răspundere contravențională sau penală a persoanelor care admit încălcări.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul