ALBASAT
Societate

Peste 500 de asistenți personali, angajați din banii confiscați de la fiul fostului premier

Banii confiscați în anul 2021 de către Guvernul Marii Britanii de la Luca Filat, fiul fostului prim-ministru al Republicii Moldova Vlad Filat, și folosiți pentru remunerarea asistenților personali din Republica Moldova care îngrijesc persoane cu dizabilități severe, au acoperit o parte din necesitățile foarte mari de angajare a îngrijitorilor. Suma confiscată a ajuns pentru remunerarea timp de patru luni a asistenților personali, însă majoritatea îngrijitorilor continuă să lucreze pe tot parcursul anului curent, fie datorită finanțării suplimentare de la bugetul de stat, fie datorită alocărilor din bugetele raionale, transmite IPN.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că asistența personală este un serviciu social destinat persoanelor dependente în totalitate de o altă persoană. De cele mai multe ori, asistenții personali sunt rude ale persoanelor cu dizabilități – mame, tați, frați etc. Fiind ocupați cu îngrijirea acestora, ei nu pot merge la serviciu, respectiv – nu pot beneficia nici de remunerare, nici de pachetul social corespunzător. Angajarea lor în calitate de asistent personal le permite să beneficieze atât de o alocație, cât și de asigurare medicală, pensie și alte garanții sociale.

La nivel de țară, cererea pentru angajarea asistenților personali depășește posibilitățile bugetare. În prezent, sunt angajați peste 5 000 de asistenți personali, plătiți din Fondul de Susținere a Populației și din bugetele locale, însă alți 3 500 așteaptă să fie angajați.

În septembrie 2021, ministrul muncii, Marcel Spatari, a semnat cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova un Memorandum de înțelegere privind returnarea a 458 068 de lire sterline confiscate de la cetățeanul moldovean Luca Filat. Cu acești bani au fost angajați 543 de asistenți personali pentru o perioadă de patru luni. 

Modul în care au fost cheltuiți banii confiscați a fost monitorizat de Asociația Keystone Moldova, care a constatat că în țară numărul solicitanților de asistenți personali rămâne încă mare și doar în municipiul Chișinău necesitățile sunt acoperite. Din cei 543 de asistenți personali angajați din sursele confiscate, 322 continuă să activeze și în prezent, astfel fiind asigurată durabilitatea funcționării serviciului.

Ministerul este într-un proces continuu de căutare a resurselor pentru suplimentarea Fondului de Susținere a Populației, din care este acoperită finanțarea asistenților personali la nivel național. „Fondul de Susținere a Populației va fi suplimentat cu resurse provenite din ajutorul umanitar al României, oferit sub formă de păcură (mijloacele financiare rezultate din arderea păcurii vor fi direcționate spre acest fond), precum și din granturi de la organizații internaționale ca UNICEF și UNHCR. Aceste resurse vor permite atât creșterea remunerării asistenților personali existenți, cât și angajarea a peste 1 000 de asistenți personali noi, până la sfârșitul anului 2022”, susține ministrul Marcel Spatari, citat într-un comunicat de presă.

Related posts

În prima zi la Adunarea Generală ONU, Maia Sandu a discutat cu mai mulți șefi de state

AlbasatTV, Nisporeni

Deșeurile electrice și electronice devin o problemă gravă dacă nu sunt gestionate corect

Albasat

Generația 2023 a Liceului „Boris Cazacu” din Nisporeni contribuie la amenajarea aleii absolvenților în semn de recunoștință

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment