La doar trei luni de la lansarea MIA pentru mediul de afaceri, peste 700 de comercianți și-au activat noile metode de plată. Astfel, aceștia au acceptat plăți prin cod QR și pe link, oferindu-le clienților variate metode de plată. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, până acum au fost generate 24 de mii de coduri QR, prin intermediul cărora au fost transferate către comercianți circa 6,4 milioane de lei, transmite IPN.
Sistemul MIA pentru afaceri oferă metode alternative de acceptare electronică a plăților, indiferent de instituția financiară la care comerciantul are conturi. Datorită noilor funcționalități MIA, dedicate mediului de afaceri, antreprenorii pot accepta plăți prin cod QR la punctele de vânzare, pot integra butonul de plată MIA în magazinele online, pe care le gestionează și pot oferi plăți prin link, atunci când produsele sunt livrate la distanță.
„Principalul beneficiu pentru afaceri este că suma transferată ajunge integral în contul companiei în doar zece secunde. Un avantaj important este comisionul unic de până la 0,8 %, aplicat la acceptarea plăților pentru majoritatea afacerilor; pentru serviciile sociale (transport public, spitale, educație, achitarea utilităților), comisionul nu poate fi mai mare de 0,5 %”, precizează BNM.
Plățile prin cod QR le permit cumpărătorilor să efectueze rapid plăți la casele de marcat, prin simpla scanare a acestuia cu telefonul mobil sau utilizând aplicația financiară. Comercianții pot genera trei tipuri de coduri QR: QR static (clienții vor putea scana și plăti pentru bunuri și servicii în câteva secunde folosind codul, fără echipamente sau softuri suplimentare), QR dinamic (se poate genera codul QR pentru o perioadă de timp determinată) și QR hibrid (Codul QR poate fi afișat la casele de marcat).
Plățile prin link pot fi efectuate online, pe baza unui link unic furnizat de prestatorul de servicii. Acesta direcționează cumpărătorul către o pagină de plată securizată, unde selectează aplicația financiară dorită și introduce detaliile de plată pentru a finaliza tranzacția. Comercianții pot integra linkul de plată în magazinele online sau îl pot trimite direct către cumpărători, prin e-mail, mesaje-text, aplicații de mesagerie etc.
Comercianții se pot adresa instituțiilor financiare pentru a conecta MIA, pentru afaceri și pentru a alege metoda preferată de acceptare a plăților.
Sistemul de Plăți Instant MIA poate fi folosit de către toți utilizatorii de mobile banking din Republica Moldova, inclusiv de persoanele fizice, care au cont de plăți deschis la o bancă sau o societate de plată. Transferurile de până la 10 mii de lei pe lună sunt efectuate fără comision. Pentru sume mai mari comisioanele percepute nu vor depăși 5 lei pentru un transfer.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul