ALBASAT
Разное

PIAȚA MUNCII ÎN NISPORENI

Conform datelor Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă din Nisporeni, în prezent sunt disponibile 150 locuri de muncă vacante. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior și mediu de specialitate sunt disponibile 20 locuri de muncă vacante, constituind circa 30 % din numărul total de locuri vacante. Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Nisporeni oferă 120 locuri de muncă, ce constituie 70% din numărul total de locuri de muncă vacante. Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru muncitori necalificaţi.

 Natalia BUTNARU,  specialist superior AOFM : „În cadrul AOFM Nisporeni sunt înregistrate aproximativ  150 de locuri de muncă. Cele mai multe  fiind în  domeniul comerţului şi confecţiilor, adica agenţii economici sunt  în căutarea de cusătorese, vînzători dar şi muncitori necalificaţi. Cele mai multe locuri de muncă sunt înregistrate pentru femei, pentru bărbaţi mai puţine.”

Oamenii sunt de parere ca inca exista in Nisporeni locuri de munca bine platite doar ca trebuie cautate in locul potrivit:

”Eu sunt de părere că în Nisporeni este usor să-ti găseşti un loc de muncă avînd în vedere că avem fabrica industrială Bihoria, supermarketuri. Da,  putem să ne găsim uşor de muncă atit timp cît avem dorinţă.” a mentionat un cetatean.

 O alta persoana din Nisporeni spune: ”Nu ştiu, eu în Nisporeni nu am căutat niciodată de muncă, dar  ştiu că e greu de găsit oameni la lucru, deci nu aş spune că e greu de găsit un loc de muncă.”

La Nisporeni inca mai exista numeroase persoane care prefera ajutorul social sau indemnizatia de somaj in schimbul unui loc de munca.

 Natalia BUTNARU,  specialist superior AOFM: „În comparaţie cu anul trecut numarul de şomerilor  înregistraţi în cadrul agenţiei nu s-a schimbat   semnicativ, adică avem cu aproximatie acelaşi număr de şomeri. Sunt inregistrate multe  persoane  făra un loc de muncă deoarece  la noi în raion lumea nu-şi caută de lucru,  locuri de muncă vacante sunt  doar că lumea preferă să stea acasă  să primească anumite indemnizaţii, anumite ajutoare.”

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii: www.angajat.mdunde sunt postate locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii. In prezent la Nisporeni sunt inregistrate 300 de persoane cu statut de somer.

 

Leave a Comment