ALBASAT
Societate

Platforma DA și „ Partidul Nostru” au depus la listele de subscripție cu semnături

Platforma DA și Partidul Politic Partidul Nostru au depus astăzi la Comisia Electorală Centrală (CEC) listele de subscripție cu semnăturile susținătorilor lui Andrei Năstase și, respectiv, Renato Usatîi, pentru înregistrarea dânșilor în calitate de candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova. Listele au fost depuse la patru zile de la înregistrarea de către CEC a grupurilor de inițiativă ale celor două partide, transmite IPN.

Potrivit candidatului la prezidențiale din partea Platformei DA, Andrei Năstase, timp de patru zile, grupul de inițiativă a colectat 25 491 de semnături din toate unitățile administrativ-teritoriale.

Andrei Năstase i-a îndemnat pe oameni să fie alături de Platforma DA și de dânsul în calitate de candidat, dar și să se implice activ pentru a face schimbarea. „Dacă până în prezent am adunat oamenii în jurul unor activități civice, politice, am adunat oamenii la proteste, cred că a venit timpul ca prin vot să dăm o lovitură de grație actualei guvernări și a tot ce înseamnă aceasta”, a adăugat acesta.

La rândul său, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, a declarat că grupul său a colectat în total 24 122 de semnături. Potrivit lui, procesul de colectare chiar și pe timp de pandemie nu a fost greu. Primele semnături au fost colectate în orașul Chișinău.

Potrivit politicianului, actualmente este importantă convingerea cetățenilor Republicii Moldova ca ei să participe în alegeri. Asta, în contextul în care, în cadrul discuțiilor cu mai mulți tineri, aceștia i-au spus că nu vor să audă de politicieni din Moldova. Renato Usatîi mai spune că dacă devine președinte, printre primele decrete pe care le va semna va fi cel pentru dizolvarea Parlamentului, „pentru că 80% din parlamentari nu sunt cinstiți”.

Potrivit Codului Electoral, pentru a fi înregistrați de Comisia Electorală Centrală, toți candidații la funcția de președinte al țării depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15 mii și nu mai mult de 25 de mii de alegători din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Dacă la verificare se constată că nu este prezentat numărul necesar de semnături sau, în urma excluderii semnăturilor nevalabile, numărul lor s-a redus față de plafonul minim, candidatul nu este înregistrat. În cazul în care grupul de inițiativă prezintă liste de subscripție ce conțin mai multe semnături decât plafonul stabilit de 25 de mii, Grupul de lucru al CEC va primi spre verificare doar listele de subscripție cu semnături în limita a 25 de mii. Celelalte liste de subscripție se recepționează, însă nu se supun verificării. Grupurile de inițiativă în aceste alegeri prezidențiale au timp până pe 1 octombrie ca să colecteze semnăturile.

Related posts

Campania electorală începe pe 14 februarie

Albasat

Немецкая компания инвестирует в Молдове 5 млн. долларов

Albasat

Mircea Geoană: Rusia nu are resurse militare pentru o amenințare directă la adresa securității Republicii Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment