ALBASAT
Actualitate

Ploaia de meteori Orionide. Fenomenul spectaculos va putea fi observat în acest week-end

Ploaia de meteori Orionide se îndreaptă către Terra şi va putea fi observată în noaptea dintre 20 şi 21 octombrie.

Punctul maxim al Orionidelor va fi atins sâmbătă dimineață la 06:00, ora Moldovei. În acel moment ploaia de meteoriţi poate trimite pe cer între 80 şi 90 de stele căzătoare, deşi anul acesta frecvenţa va fi mai redusă, de doar 20 de meteoriţi pe oră, susţin specialiştii.

Ploaia de meteori Orionide Fenomenul spectaculos va putea fi observat în acest week-end

Dacă pe cer nu vor fi nori, puteţi observa Orionidele după miezul nopţii până la răsăritul Soarelui interval în care constelaţia Orion se află deasupra orizontului. Momentul în care fenomenul astronimic poate fi observat cel mai bine în țara noastră este în jurul orei 2:00 dimineața.

Ploaia de meteori a fost numită Orionide pentru că stelele căzătoare par a veni din constelaţia Orion. Fenomenul Orionide este datorat faptului că Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley.

Mai exact, atunci când cometa Halley trece prin sistemul solar se încinge la bază. Diferenţa de temperatură dintre zonele reci ale spaţiului şi părţile cometei care sunt încălzite de lumina solară din departare este atât de extremă încât părţi din miezul său îngheţat sunt sublimate, ceea ce înseamnă că gheaţa se transformă în gaz. Suflul gazos propulsează segmente solide în spaţiu, dintre care unele se îndreaptă şi către Pământ.

În decembrie apare, poate cel mai spectaculos curent de meteori, Geminidele. Geminidele produc în timpul maximului între 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Maximul vine în jurul datei de 13 decembrie. În 2017 maximul se produce pe 14 decembrie.

Ultimul curent meteoric al anului este curentul Urside. Maximul acestuia vine în zilele de 22 sau 23 decembrie, cu un număr de 5-10 meteori pe oră. Uneori se produc adevărate erupţii cu până în 100 de meteori pe oră.

 

Related posts

Viorel Furdui: Aleșii locali – printre principalii promotori ai europenizării

AlbasatTV, Nisporeni

(VIDEO/FOTO) Cântecele Mariei Drăgan au răsunat în Bălăureşti

AlbasatTV, Nisporeni

O nouă etapă pentru Nisporeni în dezvoltarea proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment