ALBASAT
Nisporeni Sanatate

Poliţiştii și pompierii au inspectat raionul Nisporeni. Mai multe persoane au fost preîntâmpinate

Campania de prevenire a incendiilor, lansată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în comun cu Inspectoratul General de Poliţie a ajuns în raionul Nisporeni. Astfel, au fost constituite grupuri mixte, formate din pompieri, poliţişti şi asistenţi sociali, care au pornit pe la casele oamenilor şi i-au instruit cu privire la regulile antiincendiare. De asemenea, specialiştii au acordat o atenţie sporită sobelor, canalelor de evacuare a fumului, dar şi a instalaţiilor electrice.

 “- Vă îndemnăm să respectaţi regulile de apărare împotriva incendiilor.

– Ştim că ne mai uităm la tv şi foarte multe incendii se întâmplă. 

– Eu am să vă înmânez o instrucţiune când staţi şi vă odihniţi, să mai citiţi, vă rog.” 

În unele gospodării, pompierii au descoperit mai multe încălcări în exploatarea sobelor.

 “Ar fi de dorit să aveţi o tablă de metal aşa mai mare de 20-40 cm. Să aveţi grijă, dacă plecaţi de acasă, hainele să le feriţi de sobă. Este posibilitatea să se rupă aţa şi pot să cadă pe plită şi dacă e material textil, se aprinde repede şi Doamne fereşte izbucneşte incendiul şi pot fi pierderi omeneşti.”

Valentina Budeanu are 65 de ani. Femeia susţine că a învăţat să-şi poarte de grijă după ce a fost la un pas de tragedie. Locuinţa sa a fost cuprinsă de flăcări din cauza buteliei de gaz. Incendiul a lăsat-o pe drumuri până a reuşit să se mute într-o altă locuinţă. Gospodina, dă asigurări că acum respectă regulile antiincendiare.

VALENTINA BUDEANU, LOCUITOARE A ORAŞULUI NISPORENI: “Soţul a pus să încălzească jumere şi era beat, m-a fugărit să ies din casă, iar el a aprins jumerele şi butelia cu gaz a explodat şi n-am scos nimic.  Ne păzim deja. Cu ajutorul oamnenilor buni la inimă, am ajuns aici, fără nimic.”

Cele spuse de femeie, au fost confirmate și de pompieri, care nu au găsit nici o neregulă.

“ – La dvs soba e în ordine, numai să aveţi grijă ca lîngă sobă să nu ţineţi nimic că mai cade un jăratic.

– Eu am păţit-o şi deja am grijă.”

Iar în această gospodărie din oraşul Nisporeni a izbucnit  acum şapte ani, două incendii, în urma căruia un copil de doar 4 anişori şi jumătate şi-a pierdut viaţa.

 ELENA ROBU,  LOCUITOARE A ORAŞULUI NISPORENI: “Două încendii am avut în 22 de zile. Unul pe 30 noiembrie. Mi-a murit nepoţelul. Iar al doilea pe 22 decembrie.  Era în casă, ceilalţi băieţei l-au adormit şi au ieşit la joacă, iar el dormea în casă. Au încercat vecinii să intre să-l salveze, dar nu au putut. Nepoţelul era la fereastră, el a încercat să iasă, dar a căzut jos.  Respect şi eu regulile, stau acasă când fac focul.”

Deşi stăpâna casei susţine că de atunci ea are deja grijă de regulile de securitate, totuşi, se pare că nu le respectă în totalitate.

“- Cum credeţi stau bine prosoapele acestea aici, la plită?

  • Eu nu le las întotdeauna, numai când le spăl.
  • Acesta e un potenţial risc de izbucnire a incendiului.
  • Ştiu.”

Majoritatea oamenilor au salutat această campanie de prevenire a incendiilor din  sezonul rece şi spun că au nevoie de astfel de informații.

“Sunt binevenite. Asta e foarte bine că aduce la cunoştinţă oamenilor ca să nu se producă incendii. Trebuie să fim responsabili, să fim atenţi că nu este de joacă.  Noi când ieşim din casă închidem tot: şi butelia, şi scoatem din priză tot. Eu la copii nu le dau voie, adică ei ştiu că nu se poate la priză. “

“Noi cu focul ne ocupăm de mici şi noi avem grijă.  Fiecare are gijă de viaţa lui. Acesta e un pericol – focul, în primul rând. “

Pentru a  proteja oamenii de riscul intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, pompierii au instalat 50 de detectoare de fum în locuințele în care acestea lipseau.

 “L-am montat.”

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au atenţionat cetățenii privind riscul de intoxicație cu monoxid de carbon emanat de la sobe şi instalaţii de încălzire defecte, dar și despre pericolul utilizării substanțelor ușor inflamabile atunci când aprind focul.

 DANIEL GOLOVCA, OFIŢER  DIN CADRUL IGSU: “Împreună cu colegii de la Inspectoratul de Poliţie şi asistenţii sociali, în cadrul unor grupuri mixte desfăşurăm măsuri de profilaxie în sectorul locativ, privind cazurile de incendii şi intoxicaţiile cu fum. În cadrul acestor măsuri atragem atenţia la respectarea regulilor de apărarea incendiilor, atenţionăm cetăţenii să aibă grijă de sobe, instalaţiile electrice, folosirea prelungitoarelor, cablurile electrice. Cele mai frecvente sunt cazurile de neîntreţinere a sobelor, depistăm des sobe cu fisuri, prin care se emană în casă gaze sau produse ale arderii. Cel mai des se întâmplă că instalaţiile electrice nu sunt întreţinute.”

Specialiştii au instruit familiile cu mulţi copii, bătrânii, dar şi persoanele cu nevoi speciale. Aceştia afirmă că în cele mai dese cazuri, familiile social- vulnerabile sunt  cele care nu exploatează corect sobele sau instalaţiile electrice.

ION PAHOMEA, OFIŢER DE SECTOR DIN CADRUL IP NISPORENI: “Colaboratorii noştri ai IP Nisporeni, mai bine zis colegii de la Securitate Publică mergem în teritoriu cu colegii de la pompieri şi salvatori pentru a verifica starea antiincendiară. Mergem cu acelaşi suport atât informativ, cât şi cu verificări pentru beneficiul cetăţenilor.”

În cadrul campaniei desfăşurată pe teritoriul raionului Nisporeni au fost instruite în jur de o mie de persoane privind regulile de apărare împotriva incendiilor. De la începutul anului, în raionul Nisporeni  au fost înregistrate cinci incendii, din cauza exploatării incorecte a sobelor. Campania are drept scop sensibilizarea populației la capitolul respectării regulilor antiincendiare, dar și prevenirea incendiilor în sectorul locativ în perioada rece a anului.

Related posts

Comisia Europeană susține Moldova: Detalii despre pachetul de 1,8 Miliarde EUR.

AlbasatTV, Nisporeni

În premieră în Republica Moldova prima promoție de absolvenți ai meseria cultivator-procesator de bacifere

Albasat

La Nisporeni a fost amenajată o clasă pentru copiii refugiați din Ucraina

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment