ALBASAT
Societate

Potențialul sistemului de sănătate trebuie reevaluat, Stanislav Groppa

Academicianul Stanislav Groppa vine cu îndemnul respectării cu strictețe a tuturor normelor igienice și sociale impuse pentru evitarea riscului de răspândire a noului tip de coronavirus. El îi sfătuiește pe cetățeni să se informeze doar din surse oficiale, să fie cooperanți, să dea dovadă de maturitate, să aibă grijă de sănătatea proprie, precum și a celor din jur. De asemenea, Stanislav Groppa spune că trebuie reevaluate acele rezerve și posibilități care necesită să fie reluate, ținând cont de scenariul cel mai dur care ar putea fi, transmite IPN.

„Trebuie să mergem pe scenariul cel mai dur care ar putea fi, să revedem potențialul sistemului de sănătate, poate în perioada de vară să aplicăm și alte strategii care ar fi binevenite aici. Foarte importantă este analiza stării de sănătate a medicilor și a sistemului medical integral, dar aici vorbesc de sănătatea medicilor”, a declarat Stanislav Groppa într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Academicianul a menționat că medicii din Republica Moldova sunt de un înalt profesionalism, de un mare devotament și toți își îndeplinesc cu mare cinste și obligativitate toate obligațiunile funcționale. Potrivit lui, sunt mai multe probleme care duc la acel fapt că medicii se îmbolnăvesc. „Este binecunoscut că o persoană se îmbolnăvește când vine în contact cu un număr mai mare de persoane care sunt purtătoare ale acestui virus. Aceasta este una din problemele enorme. Doi: trebuie să analizăm foarte bine acel sistem de protecție și de protejare și să vedem unde este o lacună care a permis poate ca sistemul de sănătate să sufere. Cred că este o problemă într-un proces de comunicare, începând de la sinceritatea pacientului, elucidarea anamnezei, este foarte important când vine pacientul să-și expună toate problemele avute, în special, contactele, călătoriile, starea dânsului pentru a fi analizate”, a notat profesorul universitar.

Stanislav Groppa susține că datele epidemiologice din diferite țări, din diferite laboratoare, dar și din Moldova elucidează faptul că aproximativ 35-40% din pacienții care fac coronavirus inițial au o simptomatologie neurologică, pierd posibilitatea de a desluși mirosul, gustul, deci anosmie, ageuzie, apoi apare durerea de cap foarte puternică. Și cu mult mai grave sunt acele cazuri când astfel de pacienți evoluează în apariția accidentului vascular cerebral.

„Deja avem o serie de pacienți de vârstă comparativ tânără, 40, 50 de ani, care fac accident vascular cerebral, deci îi paralizează și aceasta este o stare de inițiere a maladiei. La început, pacientul este paralizat, este adus în spital ca un pacient cu accident vascular cerebral, ca, ulterior, pe fundalul acestei paralizii să se dezvolte semnele extinse de coronavirus, cu febră, cu tuse, cu dureri toracice ș.a.m.d. Și nu numai sistemul nervos suferă foarte serios, ci și sistemul cardiovascular și astăzi colegii mei cardiologi sunt implicați în tratamentul pacienților cu COVID care inițial nu era. Atunci noi vorbeam doar despre necesitatea de evoluare a unui specialist, medic de familie sau infecționist”, explică Stanislav Groppa.

Potrivit academicianului, chiar de la primele cazuri în Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost fondată o platformă de cercetare cu un consiliu științific care coordonează aceste cercetări. Ele sunt în concordanță și cu activitatea Academiei de Științe, care vizează mai multe direcții și întrunește specialiști autohtoni care analizează situația. De asemenea, aceștia sunt în colaborare cu câteva grupe de specialiști de peste hotare, care au experiență, au trecut și trec prin astfel de situații, cum ar fi, de exemplu, colegii din Italia, Franța, Spania, Germania.

„Totodată, atragem atenție la cele mai stringente probleme care sunt astăzi. Una din direcțiile importante este analiza situației colegilor medici care se îmbolnăvesc. Este o problemă importantă și noi acum am venit cu o propunere de a iniția examen clinic și de laborator pentru a aprecia starea personalului medical, care este în contact direct cu asistența medicală a pacienților cu COVID. Pe de altă parte, este necesar să vedem cum evoluează și aici așa-numitul polimorfism clinic sau formele clinice, ce forme clinice sunt aici, la noi, în Republica Moldova, fiindcă situația nu este simplă”, menționează Stanislav Groppa.

Profesorul universitar a mai declarat că în Republica Moldova COVID-19 a venit pe mai multe căi – au venit concetățeni, au plecat oameni peste hotare – sunt trasee epidemiologice diferite. „Dragi concetățeni, vă îndemn să păstrați cele mai riguroase atitudini față de sanitarie, față de obligativitatea de a purta mască în societate și, ieșind din casă, să aveți mănuși și e obligatorie igienizarea mâinilor, a corpului. Este obligatorie păstrarea distanței fizice, deci doi metri distanță sunt obligatorii. Chiar am analizat acele date care ne vorbesc că, da, virusul se păstrează o perioadă de timp în atmosferă, după ce cineva a strănutat sau a avut un acces de tuse, de aceea obligatoriu este necesar de a purta mască. Curățenia, igiena și distanța socială sunt obligatorii. Este și un alt îndemn: de a vă păstra organismul integral – alimentarea corectă, somnul, de a avea și o dispoziție bună, o încredere, activitatea fizică dozată, toate acestea sunt obligatorii. Nu este cazul să ne relaxăm”, a mai spus Stanislav Groppa.

Related posts

Informația privind amenzile contravenționale va ajunge la Serviciul Fiscal de Stat

Albasat

Moldova se va confrunta în continuare cu numeroase provocări, FMI

AlbasatTV, Nisporeni

Încă doi pretendenți la fotoliul de primar al capitalei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment