ALBASAT
Societate

Poziția deputaților față de ședința de mâine a Parlamentului

După trei tentative eșuate, în condițiile lipsei de cvorum, premierul Ion Chicu anunță că vine și mâine în Parlament ca să prezinte proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea săptămâna trecută. Reprezentanții fracțiunilor care au lipsit de la ultimele trei ședințe își mențin poziția de boicot. Unii condiționează venirea la ședință.

Solicitat de IPN, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a spus că o decizie legată de participarea sau neparticiparea la ședința plenară de mâine va fi luată la ședința fracțiunii, care se va convoca după Biroul Permanent. Potrivit parlamentarului, durata perioadei de inactivitate a Parlamentului va depinde de premierul Ion Chicu. „Noi am prezentat toate propunerile noastre și am spus că suntem gata și suntem deschiși să votăm acea modificare a Legii bugetului cu condiția care se fac anumite ajustări care să ofere ajutoare, să reducă sărăcia și să completeze veniturile oamenilor. Este vorba despre subvenționarea salariilor pentru sectorul HoReCa – 150 de milioane de lei, compensarea pierderilor din agricultură – 300 de milioane de lei și alocarea banilor pentru cel puțin cinci mii de teste pe zi pentru depistarea COVID-19. Acestea costă circa 600 de milioane de lei și pot fi finanțate dacă se taie din veniturile nejustificate, ineficiente din partea autorităților publice”, a adăugat Sergiu Litvinenco.

Alexandru Slusari, președintele fracțiunii Platforma DA, a remarcat că deputații vor merge mâine în Parlament, dar decizia de a intra sau nu  în sala de ședințe se va lua în funcție de agendă. „Dacă vor fi scoase cele patru probleme cu asumarea, noi intrăm”, a precizat Alexandru Slusari. Deputatul spune că Platforma DA a venit astăzi cu mai multe propuneri, punctual, pe rectificarea bugetului. „Vrem realocarea pe interior și vrem să discutăm aceste lucruri în Parlament, dar fără asumare de răspundere. Dacă dumnealui (premierul, n.r.) retrage asumarea de răspundere și acceptă propunerile noastre, noi în două zile votăm proiectele. Vrem și noi majorări. Și pentru pensii, și pentru salarii. Doar că avem câteva propuneri care cu siguranță vor îmbunătăți acest proiect”, a subliniat Alexandru Slusari. Dacă premierul Ion Chicu va insista pe asumarea de răspundere, activitatea Parlamentului va fi blocată. Dar „dacă mai are un gram de responsabilitate, minimum trebuia să retragă această asumare, dar maximum să-și dea demisia”, a adăugat deputatul.

Sergiu Sîrbu, secretarul Grupului parlamentar Pro Moldova, a menționat că poziția legată de asumarea de răspundere nu s-a schimbat. Grupul politic ar putea participa la examinarea celor patru proiecte doar dacă acestea vor veni în Parlament prin procedură ordinară  și vor fi supuse votului în urma dezbaterilor. „Atunci sigur mergem și le votăm, cu amendamente de îmbunătățire”. Deputatul a mai spus că deține informații că majoritatea parlamentară va avea mâine cvorum. „Dacă va fi cvorum, deja ulterior, la celelalte subiecte de pe agendă, vom participa și vom fi parte activă. La celelalte subiecte, mai ales că este și moțiunea pe domeniul sănătății pe agendă, aici sigur că trebuie să participăm și să fim activi”, a precizat secretarul Grupului parlamentar Pro Moldova.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Parlamentul nu are cvorum nici mâine, nici peste două săptămâni și mai mult, Sergiu Sîrbu a spus că Parlamentul se va întruni atunci când președinta Parlamentului va schimba agenda. „Dacă se va veni cu un proiect de lege în Parlament, atunci problema se va rezolva în 3-4 zile, foarte rapid, doar că probabil nu doresc, provoacă intenționat această criză”, a remarcat secretarul Grupului.

Denis Ulanov, deputat în Fracțiunea Partidului Politic Șor, a declarat pentru IPN că decizia de a participa sau nu la ședința plenară a Parlamentului va fi luată la ședința fracțiunii, care va avea loc astăzi la sfârșitul zilei. În calitate de membru al Biroului Permanent, Denis Ulanov spune că nu are nicio speranță că Guvernul va retrage proiectele aprobate prin asumare de răspundere. Guvernul, potrivit deputatului, aplică o tactică foarte „stranie”, transformând proiectele bune, care vin să susțină populația, într-o confruntare dintre puterea legislativă și cea executivă. Denis Ulanov consideră că acest lucru se face intenționat, pentru a agrava lucrurile în țară. „Consecințele la tot ce se întâmplă nu vor rămâne pe seama opoziției, dar pe seama puterii executive Dodon-Chicu, pentru că ei provoacă această situație”, a adăugat deputatul.

Ultima ședință în plen, stabilită pentru luni, 6 iulie, nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum. În Parlament s-au prezentat 50 de deputați din cei 101. La două ședințe precedente au venit 49 de deputați. În plen nu s-au prezentat deputații Ilan Șor, Ștefan Gațcan, cei din Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, Grupul Pro Moldova și cei din Partidul Șor.

Related posts

Suspectul de omorul fetei de la Recea, plasat în arest

AlbasatTV, Nisporeni

Alertă de călătorie în Bulgaria

Albasat

La Criuleni a început construcția Parcului Fotovoltaic cu capacitatea de 2,8 MW

Albasat

Leave a Comment