Fără categorie

PPDA solicită PG investigarea circumstanțelor în care a fost majorat tariful la energie electrică

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr solicită Procuraturii Generale investigarea penală a circumstanțelor în care au fost adoptate deciziile ANRE din  16 august, de majorare a tarifelor la energie electrică. Formațiunea solicită anularea integrală a acestor decizii. Cu o declarație în acest sens a venit președintele PPDA, Andrei Năstase, în cadrul unui briefing de presă duminică, 25 august, transmite IPN.

PPDA apreciază hotărârile ANRE ca fiind ilegale, neîntemeiate și adoptate cu încălcarea procedurii stabilite. „Prin aceste hotărâri sunt aduse atingeri considerabile drepturilor și intereselor celei mai mari părți a societății noastre, cetățenilor care au un venit mic și mediu, care vor fi nevoiți să suporte cheltuieli și mai mari pentru acoperirea serviciului dat”, a declarat Andrei Năstase.

Potrivit liderului PPDA, din actele făcute publice se desprinde ideea că o astfel de solicitare de majorare ar fi fost invocată ca fiind necesară încă de la începutul anului. Însă, în pofida unei practici constante de luare a deciziilor în primele luni ale anului, din motive de ordin politic și electoral, ANRE intenționat a tărăgănat adoptarea unei soluții, cauza fiind alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

„Acest lucru demonstrează că instituția a acționat în context politic, favorizând un partid ce o controlează încă – Partidul Democrat”, declară Andrei Năstase. El mai spune că acest lucru este confirmat și de componența ANRE, „membrii instituției fiind numiți pe criterii politice, cu încălcarea prevederilor legale exprese”.

PPDA consideră că ANRE nu poate majora sau modifica aceste tarife decât după ce va dispune și va efectua un audit detaliat la întreprinderile furnizoare, cu antrenarea exponenților societății civile, pentru a exclude arbitrariul și abuzurile de până acum.

Consiliului de administrare al ANRE a aprobat la 16 august, anul curent, noile prețuri la energia electrică furnizată pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, potrivit conținutului actelor administrative consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita tarife mărite de 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul țării vor achita 223 bani/kWh.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

Leave a Comment