Președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe a participat la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Prunei, desfășurat la Nisporeni. El și-a exprimat admirația pentru nisporenenii ce păstrează valorile autentice și a remarcat faptul că aceștia sunt buni gospodari.
„Îi admir pe frații noștri de peste Prut fiindcă sunt adevărați păstrători și promotori ai tradițiilor. Ori de câte ori merg în Republica Moldova sunt impresionat de cât de bine este păstrat spiritul valorilor autentice și cu câtă mândrie sunt promovate practici păstrate de sute de ani, din generație în generație, iar produsele locale sunt la loc de cinste.
Am participat, în premieră, la Festivalul Prunei, în raionul Nisporeni. Agricultura este pentru Nisporeni o ocupație străveche, încă de la atestarea documentară din 1618. Buni gospodari, localnicii au știut cum să folosească bogăția pământului și roadele sale pentru a dezvolta un pol agricol regional, recunoscut pentru potențialul imens de producere și procesare a prunelor”, a scris Costel Alexe pe Facebook.
Totodată, președintele CJ Iași a accentuat faptul că datorită raionului Nisporeni Republica Moldova se poziționează printre primele 10 țări exportatoare de prune din lume.
„În întreg raionul, există este cea mai mare suprafață plantată cu livezi de pruni din Republica Moldova, aproximativ 2000 ha, iar prin munca și meșteșugul prunarilor, Nisporeni contribuie semnificativ la poziționarea țării printre primii 10 exportatori de prune din lume.
Cu mulțumiri pentru primirea inimoasă și pentru găzduire, le urez tuturor mult succes și bine în toate!”, a adăugat Costel Alexe.
Pe 18 septembrie, la Nisporeni s-a sărbătorit grandiosul Festival al Prunei. Cultura, agricultura și tradițiile s-au contopit spre crearea frumosului. Prunari și antreprenori au adus cele mai bune fructe și produse din fructe în piața ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, spre deliciul vizitatorilor locali și a celor de peste Prut. În cadrul Festivalului, cei mai buni antreprenori au fost premiați.
La festival au fost prezenți și oaspeți din România, mai exact din Slănic Moldova, comuna Țuțora, din județul Timiș și din județul Iași. A fost prezent și Ambasadorul Franței în Republica Moldova, dar și oaspeți din raioanele vecine.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul