Portal de știri
Nisporeni Societate

Primăria Nisporeni a semnat acordul cu BERD privind modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor

Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, alături de primarii orașelor Ungheni și Călărași, au semnat, pe 12 ianuarie curent Acordul pentru proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova” dintre Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare și autoritățile publice locale din Ungheni, Nisporeni și Călărași. BERD oferă Republicii Moldova un împrumut de 25 milioane euro, pentru extinderea și modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor.

„Acest proiect își propune să construiască un poligon comun lângă municipiul Ungheni și două stații de transfer la Nisporeni și Călărași. Atragem atenția ca este primul proiect de acest fel început în țară noastră. Exemplul acestui proiect va fi preluat de întreaga țară. Mulțumesc pe această cale Băncii Europene de Dezvoltare, d-nei Angela Sax, și Alexandru Cosovan, pentru încredere în acest proiect. Ministerului Mediului, prin dl Anatolie Rișina pentru insistența în acest proiect strategic”, a menționat, în context, Grigore Robu.

Ungheni, Nisporeni și Călărași (RMD nr.5) este prima regiune de management a deșeurilor care va beneficia de susținerea BERD în cadrul proiectului, necesitând o investiție estimativă de circa 19,48 milioane euro. Aceasta va fi finanțată în cadrul primei tranșe de 6,94 milioane euro din împrumutul BERD, cu o sumă similară oferită de BEI.

Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană (UE) este cel mai mare donator, va oferi și un grant de investiții de până la 5,6 milioane euro pentru reabilitarea sa. Proiectul mai beneficiază de susținere prin cooperare tehnică, finanțată de Suedia.

Rolul autorităților publice locale din orașele Ungheni, Nisporeni și Călărași este de a implementa acțiunile stabilite în foaia de parcurs pentru RMD nr. 5, care se realizează de către Ministerul Mediului și ține să confirme angajamentul APL-urilor pentru buna desfășurare a proiectului ”Deșeuri solide în Republica Moldova”.

Acordul prevede un șir de condiții de care trebuie să se țină cont în procesul de implementare a acestuia. Proiectul este prima acțiune la scară largă în sectorul de gestionare a deșeurilor solide din Moldova care implică mai multe regiuni și este un pas important către o soluție durabilă pentru serviciile de gestionare a deșeurilor solide.

Investiția BERD va sprijini îmbunătățirile din sistemul de gestionare a deșeurilor solide din trei zone de management a deșeurilor din cadrul Strategiei de Gestionare a Deșeurilor Solide din Moldova. Acesta va finanța achiziționarea de bunuri pentru colectarea și transferul deșeurilor, cum ar fi containere pentru deșeuri și vehicule de colectare, precum și construcția infrastructurii de eliminare și tratare a deșeurilor solide, cum ar fi depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a deșeurilor.

Related posts

Ложное предупреждение о бомбе в Кишиневском цирке

Albasat

588 cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore

Albasat

Cod portocaliu de ninsori pentru sudul țării

Albasat

Leave a Comment