Primăria oraşului Nisporeni a fost gazda unei delegaţii din partea Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare, care a verificat implemetarea proiectului de renovare a staţiei de epurare a apelor ce vin din reţeaua de canalizare a oraşului Nisporeni şi a satului Vărzăreşti. Mihail Gelbici, responsabil pentru Republica Moldova şi Ucraina, din cadrul Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare, şi-a exprimat susţinerea şi s-a arătat mulţumit de proiect.
„Agenţia Cehă de dezvoltare ne-a oferit un suport instituţional, ceea ce priveşte staţia de tratare, care funcţionează astăzi în Nisporeni. Ei au venit să vadă cum funcţionează acest proiect şi dacă urmează să implementăm alte proiecte în acest domeniu în Nisporeni. Desigur că ne dorim să modernizăm staţia de epurare a apelor din Nisporeni, dat fiind faptul că planificăm să extindem reţeaua de canalizare, ceea ce ar însemna şi un volum mai mare pentru staţia de epurare. În acest context, Agenţia de Dezvoltare Cehă este disponibilă pentru a ne ajuta, a ne susţine cu echipament şi a ne ajuta pentru a face aceste proiecte până la sfârşit.” a menționat Grigore Robu, primarul oraşului Nisporeni.
Experţii au făcut o vizită la staţia centrală de pompare, cât şi la staţia de epurare, şi au venit cu recomandări. Aceştia au rămas mulţumiţi de demararea proiectului şi de condiţiile postimplementare.
„Scopul vizitei este verificarea stării şi mersul lucrărilor proiectului realizat de Agenţia noastră şi Ambasada Cehă, realizat în anul 2014 „ Modernizarea staţiei de epurare: încăperea şi ,parţial, staţia de pompare” să verificăm activitatea acestor proiecte şi totodată să sfătuim cum să fie îmbunătăţit exploatarea acestor proiecte şi să discutăm despre nevoia modernizării echipamentului, sau mărirea teritoriului de prestare a serviciilor şi să rezolvăm proiectele care nu s-au rezolvat anterior.” a spus Michail Gelbic, reprezentant al Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare.
Staţia de epurare a apelor reziduale din Nisporeni a fost lansată în anul 2013, fiind reconstruită cu suportul ambasadei Cehiei în Republica Moldova. În cadrul acesteia activează angajaţi instruiţi conform normelor, lucru ce a fost posibil datorită implementatorilor.
Proiectul de reconstrucţie a fost finanţat de către Republica Cehă, de Agenţia de dezvoltare şi la fel cofinanţat de către oraşul Nisporeni. Proiectul face parte din programul internaţional „ Reabilitarea distribuţiei reţelei de apă în comunele din Nisporeni Vărzăreşti şi Grozeşti”.
- Cum utilizăm artificiile în siguranță? Recomandări și măsuri preventive
- Republica Moldova e în proces de cuplare la piața de energie electrică europeană
- Moldova va plăti 54 de milioane de lei – cotizații organizațiilor internaționale
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE