Primăria orașului Nisporeni a venit cu o atenționare către nisporeneni privind arderea resturilor vegetale, în contextul procesului de salubrizare a curților și terenurilor agricole. Procesul de ardere poate scăpa de sub control și provoca incendii, dar are și efecte negative asupra cetățenilor. Iată de ce, Primăria îndeamnă la întreprinderea măsurilor împotriva incendiilor și protecției mediului.
„Primăria atenționează că, în procesul de salubrizare a curților și terenurilor agricole, cetățenii obișnuiesc să elimine resturile vegetale prin arderea acestora. Procesul de ardere uneori scapă de sub control și se transformă in incendii și deseori acestea se extind și prezintă pericol iminent pentru localități, obiective și fășii forestiere. Arderea resturilor vegetale poluează intens aerul, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății populației. Întreprinderea măsurilor împotriva incendiilor, cât şi protecţia mediului înconjurător este o obligaţie nu numai a factorilor de decizie, dar şi a cetăţenilor”, se arată în mesajul Primăriei orașului Nisporeni.
Totodată, Primăria atenționează că aceste obligaţii sunt prevăzute într-un şir de acte normative și presupun răspundere. Mai exact, răspunderea pentru încălcarea legislaţiei ecologice este o faptă contravenţională, adică pot fi aplicate amenzi, iar necunoaşterea legislaţiei nu scuteşte persoana de răspundere pentru fapta ilegală.
În acest sens, Primăria solicită tuturor întreprinderea măsurilor de prevenire și combatere a incendiilor de vegetație uscată, interzicerea utilizarii focului deschis pentru arderea vegetatiei și a altor resturi vegetale; respectarea modului stabilit de colectare, păstrare și transportare a resturilor vegetale de orice proveniență.
În caz de incendiu oamenii trebuie să anunțe serviciul de urgență 112 şi în caz de necesitate, să acorde sprijin autorităţilor locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau a celor din fondul forestier. Cei care nu ţin cont de aceste prevederi şi produc incendii la care este necesară intervenţia pompierilor trebuie să ştie că, potrivit legii, pot primi amenzi usturătoare.
În octombrie curent Ministerul Mediului a atenționat populația despre interzicerea arderii frunzelor și a resturilor vegetale și a informat că, inspectorii Inspectoratului pentru Protecția Mediului împreună cu serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți autorităților publice locale, vor efectua controale, iar persoanele care vor admite arderea frunzelor și a deșeurilor, vor fi amendate în conformitate cu legislația în vigoare.
Conform legislației în vigoare, arderea frunzelor și a deșeurilor se sancționează cu amendă de până la 4500 lei pentru persoanele fizice și amendă de până la 15000 lei pentru persoane juridice.
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan
- Maia Sandu, la Forumul pentru Integrare Europeană: Prioritățile se concentrează pe trei domenii-cheie
- PAS își exprimă susținerea pentru Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024