ALBASAT
Societate

Printre persoanele cu COVID-19 sunt polițiști de frontieră și lucrători medicali, ministru

Printre cele 94 de persoane confirmate cu COVID-19 sunt și lucrători medicali, dar și polițiști de frontieră. Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că aceste persoane se află pe prima linie și se expun riscului de infectare, transmite IPN.

După ședința Punctului Național Focal, luni, 23 martie, ministra a menționat că lucrătorii medicali sunt expuși riscului inclusiv din cauza pacienților care nu prezintă date veridice. Un caz de acest fel a avut loc la Spitalul nr. 1, unde o mamă, internată cu copilul, a ascuns că a fost în contact cu o persoană revenită dintr-o țară în care sunt înregistrate cazuri de COVID-19.

„A beneficiat de tratament în cadrul instituții medico-sanitare câteva zile. Și doar după ce noi am realizat ancheta epidemiologică și am determinat cercul de persoane cu care a fost în contact tatăl familiei, doar după ce s-a intervenit printr-un dialog mai intens cu mama respectivă, ea a recunoscut. Dar deja a pus în risc sănătatea lucrătorilor medicali, care în această situație luptau pentru sănătatea și viața copilului ei”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Ministra a spus că, din cele 94 de cazuri de infectare cu COVID-19, 38 sunt de import – Italia, Marea Britanie, Ucraina, Franța, Rusia, Elveția. Celelalte sunt cazuri cu transmitere locală, cele mai multe sunt în municipiul Chișinău.

80 de pacienți confirmați cu COVID-19 sunt la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Zece dintre ei sunt în stare gravă. Alte două persoane, starea cărora înregistrează evoluție negativă, sunt internate la Spitalul Clinic Republican.

La ziua de astăzi sunt spitalizați și opt copii, iar starea lor de sănătate este de gravitate medie.

Viorica Dumbrăveanu a făcut apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate, să prezinte informații veridice și să ia măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru 60 de zile, începând cu 17 martie, având în vedere situația epidemiologică legată de răspândirea cornavirusului de tip nou COVID-19. Până acum, au fost confirmate 94 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. O persoană a decedat. Doi pacienți sunt considerați recuperați.

Related posts

Trei formațiuni politice ar accede în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri

AlbasatTV, Nisporeni

Denunță sau vei fi denunțat! Campanie de informare

Albasat

Încă un medic-veterinara fost reţinut în dosarele certificatelor sanitare

Albasat

Leave a Comment