Primarii din mai multe localități din raionul Nisporeni au avut o întrevedere cu Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu. În cadrul întrevederii, reprezentanții autorităților publice locale au avut ocazia de a vorbi despre problemele de mediu cu care se confruntă.
Cantaragiu a informat reprezentanții autorităților locale despre procesele în derulare implementate de Ministerul Mediului, conform priorităților sale: reabilitarea resurselor de apă, împădurirea suprafețelor noi și reîmpădurirea fondului forestier, precum și gestionarea deșeurilor. Ministrul a menționat că multe din problemele de mediu țin de reabilita resursele de apă, unde sunt necesare intervenții și investiții pentru a colmata râurile, pentru a restabili fâșiile de protecție, reglementarea bazinelor hidrografice, îmbunătățirea cadrului normativ, în special, din punct de vedere al proprietății private, eliminarea gunoiștilor neautorizate etc.
O sursă de poluare a apelor sunt deșeurile, Guvernul prin programul național de gestionare a deșeurilor își propune să creeze platforme în 8 zone din țară. Nisporeni împreună cu Călărași și Ungheni sunt cu un pas înainte în procesul de gestionare a deșeurilor, conform normelor europene și ministrul își exprimă speranța ca zona să fie un exemplu și pentru alte raioane.
„Noi nu avem poligoane care să respecte normele de prevenire a poluării, nu sortăm corespunzător, îngropăm deșeurile, pe când ele pot fi valorificate și reintroduse în circuitul economic. Dar în acest an va începe construcția unui poligon de gestionare a deșeurilor în zona 5, din care face parte și raionul Nisporeni. Se vor face investiții în stații de depozitare a deșeurilor pe fracții, utilaje etc. Iar la etapa viitoare vom investi în procese de compostare și instalații de creare a energiilor regenerabile”, a menționat ministra Cantaragiu.
Primarul de Nisporeni, Grigorie Robu a salutat prezența ministrului în teritoriu și a apreciat activitatea Ministerului Mediului. Totodată, Robu și-a exprimat deschiderea de a colabora împreună la soluționarea problemelor legate de gestionarea deșeurilor, specificând de importanța acțiunilor imediate. De asemenea, a cerut și implicarea reprezentanților instituțiilor subordonate de a facilita procesele birocratice, precum ar fi actele permisive, autorizațiile de mediu și altele.
O altă măsură pentru a preveni poluare este împădurirea. Teritoriul țării este împădurit doar 11% din suprafața sa. Pentru un impact pozitiv asupra mediului și a reduce efectele schimbărilor climatice este necesar să avem o acoperire de 20-25%. Iar pentru a atinge acest obiectiv e nevoie de cooperare cu APL pentru a identifica teren, dar și a face față altor provocări.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă