ALBASAT
Societate

Programul „Start pentru tineri” se prelungește pentru încă trei ani

Programul de stat „Start pentru tineri”, dedicat tinerilor care vor să se lanseze în afaceri, se prelungește pentru încă trei ani și se simplifică procedura de aplicare. Nu va mai fi în vigoare aplicarea în bază de apel. Începând cu luna iunie va fi asigurat un proces continuu de aplicare. De asemenea, se majorează valoarea grantului oferit tinerilor– până la 200 de mii de lei.

„Ajustăm mecanismul de instruire prin transformarea acestuia într-un proces de ghidare și mentorat, ceea de ce de fapt tinerii au nevoie mai mult decât de suport financiar. În același timp, extindem termenul de aplicare la componenta de finanțare pentru cei care deja s-au instruit în cadrul cursurilor ODIMM – de la un an la trei ani. Și în cele din urmă, dăm posibilitatea ca aplicanții să fie și persoanele fizice care nu au o afacere, dar urmează să o înregistreze în următoarele trei luni”, a declarat într-o conferință de presă Dumitru Pîntea, directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

De la începutul anului, circa 180 de persoane s-au înregistrat la componenta de instruire a programului și peste 160 de persoane deja au venit cu proiecte investiționale pentru care vor să obțină suportul financiar din partea statului.

Totodată, în cadrul acestui program se lansează un nou instrument – credit cu componentă de grant. „Condițiile acestui instrument sunt cele mai avantajoase dintre cele care există în sistemul financiar. Aici, evident, mă refer rata dobânzii, care este o dobândă fixă de până la 6%. În același timp, grantul care urmează să fie acordat de către ODIMM este de până la 250 de mii de lei, iar volumul creditului – până la 1,5 milioane lei. Este vorba despre un pachet financiar de circa 1,75 milioane de lei, suficient deja pentru a dezvolta afacerile lansate de tineri. Deci, dacă prin componenta doar de grant un tânăr poate să vină să-și lanseze o afacere, atunci prin componenta doi, ce ține de credit prin porțiune de grant, tânărul vine deja să-și aducă afacerea la un alt nivel de dezvoltare”, a remarcat Dumitru Pîntea.

Încă un element îl reprezintă garanțiile la creditele contractate de tineri pentru dezvoltarea afacerilor. Din luna februarie 2022, autoritățile au facilitat accesul la garanțiile financiare emise de Fondul de garantare a creditelor, și anume prin faptul că a fost eliminat comisionul de garantare de 0,5% pentru anul 2022 și a fost majorat plafonul de garantare. Astfel, până la 80% din valoarea creditului poate fi garantată de către ODIMM, iar pentru tineri plafonul total al creditului este de circa cinci milioane de lei.

Related posts

Doi cetățeni străini, cercetați penal pentru șantaj în Moldova, unul dintre ei – reținut

Albasat

A murit rapperul american Coolio

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 09.02.2022

Albasat

Leave a Comment