Portal de știri
Societate

Viorel Cibotaru și Andrei Popov, propuși ambasadori în Belgia și în Grecia

Candidatura lui Viorel Cibotaru a fost propusă pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei. Desemnarea acestuia a fost avizată de către Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană. De asemenea, a fost avizată desemnarea lui Andrei Popov în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Republica Elenă, transmite IPN.

În prezent, Viorel Cibotaru este directorul executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova. Deține experiență în domeniul academic și cel public. A activat în calitate de conferențiar universitar la catedra de jurnalism, a exercitat funcția de director de programe la IPP, director al Centrului de informare și documentare privind NATO. În 2015 a fost ministru al apărării, iar în anul 2019 – consilier al ministrului de externe și integrare europeană. Viorel Cibotaru este specializat în jurnalism, securitatea națională și internațională, relațiile externe și diplomația, politici publice. În perioada 2016-2018 a fost președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Membrii Comisiei au avizat și desemnarea lui Andrei Popov în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Republica Elenă. Popov deține gradul diplomatic de ambasador. Din 2014 și în prezent  ocupă funcția de șef al Direcției Cooperare Multilaterală din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În perioada 2013-2016 a fost ambasador al Republicii Moldova în Austria și în Slovacia prin cumul, precum și reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE și Biroul ONU de la Viena etc.

Candidatura Mihaelei Mocanu a fost desemnată pentru funcția de ambasador în Austria. Din octombrie 2019 până în prezent ea exercită funcția de șefă a Secției OSCE și Securitate Internațională a Departamentului Cooperare Multilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Viorel Ursu este propus în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Are studii de master în drept european. Din ianuarie 2014 este director de departament – „Programul Europa și Eurasia”. De asemenea, activează în calitate de director regional în exercițiu în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă, în Londra.

Potrivit legislației, ambasadorii sunt numiți și rechemați din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile de numire a ambasadorilor sunt înaintate executivului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.

Related posts

1194 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

Măsurile de susținere a activității de întreprinzător, adoptate în Parlament

Albasat

Liliana Vițu-Eșanu este noua președintă a Consiliului Audiovizualului

Albasat

Leave a Comment