ALBASAT
Societate

Proiectul bugetului municipal prevede un deficit de circa 1,3 miliarde de lei

Proiectul bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2021 prevede venituri în sumă de 4,66 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat în sumă de 2,64 miliarde lei, și cheltuieli în sumă de 5,95 miliarde de lei. Deficitul bugetar preconizat este de circa 1,3 miliarde de lei, transmite IPN.

Potrivit primarului Ion Ceban, deficitul bugetar este din contul a trei proiecte mari pe care Primăria își propune să le implementeze, și anume: procurarea de autobuze, două angajamente cu BERD/ BEI care țin de managementul deșeurilor solide și un proiect de dezvoltare unei zone din Chișinău și a unei străzi industriale.

„Spre mare regret, trebuie să menționez că astăzi avem această ruptură a finanțelor publice care în continuare dezavantajează Chișinăul ca și capitală. Noi practic nu avem surse pentru dezvoltare”, a spus edilul în cadrul unui eveniment de consultare a proiectului bugetului municipal.

Potrivit proiectului bugetului, peste 60% din bani vor merge către Direcția Transport public și căi de comunicație – 906 milioane de lei, către Direcția generală locativ-comunală și amenajare – 364 de milioane de lei (amenajarea și reparația terenurilor de joacă pentru copii, reparația terenurilor de fitness, reparația stadioanelor în instituțiile de învățământ etc.). Pentru învățământ (se deschid grupe noi, trei grădinițe, îndestularea locurile în licee) se vor aloca 76 de milioane de lei. Direcția arhitectură va primi 69 de milioane de lei pentru reactualizarea planului urbanistic general și planurilor urbanistice zonale.

Direcției asistență socială și sănătate i se vor aloca 20 de milioane de lei. La Direcția construcții capitale vor merge 30 de milioane de lei, iar pentru proiectele investiționale pentru dezvoltarea infrastructurii din suburbii sunt planificate 85 de milioane.

Grădina Zoologică va primi 4 milioane de lei pentru construcția de voliere, reparația unui atelier de tâmplărie etc. iar Direcția generală economie, comerț și turism – peste 4,1 milioane.

Primarul general al capitalei și-a exprimat speranța că consilierii municipali vor da dovadă de responsabilitate și vor aproba bugetul.

Related posts

O femeie din Nisporeni este căutată cu disperare de către rude și polițiști

Albasat

Cursul valutar oficial la 06.12.2021

Albasat

Personalități din Moldova și-au ridicat Medalia „Centenarul Marii Uniri”

Albasat

Leave a Comment