Opt instituții de învățământ din raionul Ialoveni au fost somate să renunțe la clasele a zecea din cauza numărului insuficient de elevi. Etapa a doua de admitere a fost întreruptă la numai două zile de la început. Primarul comunei Ruseștii Noi, Valentina Meșină, și mai mulți părinți nemulțumiți au venit să protesteze la Guvern. Au reușit să aibă o discuție și cu ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, dar o decizie nu a fost luată, transmite IPN.
Potrivit primarului Valentina Meșină, familiile își doresc ca elevii să-și poată continua studiile la instituția din localitate. La unii copii ambii părinți sunt plecați peste hotare și nu se știe cum se vor descurca în continuare. Ministrul i-a invitat pe părinți la discuții, dar nu le-a dat un răspuns care sa-i mulțumească. „Au fost învinuiți toți, numai nu cei care au pornit această gâlceavă”, a spus primarul.
Avocatul și consilierul local al satului Ulmu, Veronica Pascal, care de asemenea a participat la protest și la discuțiile cu ministrul, a menționat că este regretabil că este ignorată o decizie a Consiliului raional Ialoveni, încă din luna mai, prin care s-a permis deschiderea acestor licee. Deocamdată Ministerul ia în calcul un proces verbal al unei comisii. Acest proces nu a fost adus la cunoștința protestatarilor și nu este clar motivul deciziei de a renunța la clasele a 10-cea. Nemulțumiri sunt nu doar Ruseștii Noi și Văsieni, dar și la Zâmbreni, la Horești. „Noi pledăm pentru o reformă, pentru licee zonale, constatăm că numărul copiilor este în descreștere, dar nu în felul în care s-a făcut, cu o săptămână-două înainte de anul școlar, neoferind posibilitatea de înregistrarea a copiilor la etapă a doua (de admitere), a comunicat alesul local.
Veronica Pascal a spus că părinții așteaptă până în seară o reacție oficială a Ministerului, după care vor merge la Consiliul raional. „Noi avem deciziile consiliilor în favoarea noastră și, atât timp cât avem în favoarea noastră niște acte administrative, noi nu avem altceva decât să insistăm ca aceste acte să fie realizate, să nu fie pus la bază un proces verbal. Totul s-a iscat de la o scrisoare a șefului Direcției de învățământ din Ialoveni, că el vrea să închidă liceele. Deci, nu în baza actului administrativ, a menționat avocata.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul