Toate cazurile suspecte la infecția cu virusul SARS-CoV-2 vor fi testate pentru a confirma diagnosticul de COVID-19, iar până la obținerea rezultatului va fi acordat tratament medical centrat pe necesitățile pacientului. În același timp, pacienților cu forme asimptomatice de COVID-19 nu li se va indica tratament. Prevederea se conține în ediția a V-a a Protocolului clinic național „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”.
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Protocolul actualizat mai prevede că pacienții cu forme simptomatice de COVID-19, tratați la domiciliu, la care există riscul să li se agraveze starea sănătății, li se recomandă monitorizarea saturația în oxigen a sângelui arterial (SaO2) cu pulsoximetru la domiciliu. Pacienților cu forme ușoare de COVID-19 nu li se recomandă indicarea terapiei cu antibiotice sau administrarea acestora cu scop profilactic. La acești pacienți și la cei cu pneumonie non-severă, tratați în condiții de domiciliu, nu li se indică glucocorticoizi.
Conform Protocolului actualizat, pacienții cu COVID-19 se vor investiga activ pentru depistarea maladiilor infecțioase concomitente, iar în cadrul traseului de îngrijire se vor lua în considerare coinfecțiile (gripa, alte infecții respiratorii acute, TBC) sau bolile cronice. Pacienților care au indicații tratamentul cu Remdesivir li se va administra cât mai precoce (la 1-6 zi a maladiei), inclusiv și anticoagulante.
De asemenea, atenție sporită va fi acordată strategiilor de sprijin psihosocial, pentru evaluarea promptă a anxietății și simptomelor depresive ale pacienților în contextul COVID-19. Înainte de externare, pacienții cu COVID-19 se vor examina pentru necesitățile de reabilitare, pentru a facilita referirea ulterioară.
Gravidele și lăuzele caz suspect, probabil sau confirmat de COVID-19, vor avea acces la îngrijiri calificate centrate pe femeie, asistență obstetricală, fetală și neonatală, precum și sănătate mintală și sprijin psihosocial, cu disponibilitatea asistenței în cazul complicațiilor materne și neonatale. Copiii caz suspect, probabil sau confirmat de COVID-19 trebuie să se afle împreună cu îngrijitorii ori de câte ori este posibil.
Documentul a fost actualizat de grupul de lucru al MSMPS, constituit din specialiști ai Comisiilor de specialitate ale Ministerului, cadre didactice din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” și medici epidemiologi din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pe baza celor mai actuale recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății și bunelor practici internaționale bazate pe evidențe disponibile privind infecția cu COVID-19.