ALBASAT
Societate

Radu Marian: În scenariul cel mai prost vom avea nevoie de un miliard de euro pentru compensații

Dacă se va majora considerabil prețul de achiziție a gazelor naturale și a energiei electrice, pentru programul național de compensații va fi necesar un miliard de euro. O spune vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian. Potrivit deputatului PAS, în prezent, există bani pentru acordarea compensațiilor doar pentru anul 2022, însă autoritățile estimează că în primele luni ale anului viitor vor fi transferați banii promiși de partenerii externi ai țării, notează IPN.

Potrivit deputatului PAS, suma de 5 miliarde de lei, anunțată pentru programul de compensații 2022-2023 a fost calculată în baza actualelor tarife. Dacă tarifele se vor majora considerabil, autoritățile vor avea nevoie de o sumă dublă pentru a le oferi cetățenilor ajutor la plata facturilor.

„Programul de compensare este planificat la 5 miliarde de lei, la tarifele de astăzi. În cazul în care cresc tarifele, va fi nevoie să identificăm și mai mult suport. Noi analizăm mai multe scenarii, pentru cel mai prost scenariu am avea nevoie de un miliard de euro. În cel mai sumbru scenariu costul gazelor naturale pe lună ar fi de 100 de milioane de euro, costul electricității pe lună ar fi încă 100 de milioane, în 5 luni am ajunge la suma de un miliard de euro. Suntem foarte recunoscători pentru suportul care ni se oferă, dar trebuie să identificăm și mai multe resurse. Totuși, trebuie să fie clar că o mare parte din acest efort vine din bugetul de stat. Pentru anul 2022 avem resursele necesare. Estimăm că o mare parte din banii promiși de partenerii externi vor veni deja anul viitor”, a spus deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, spune că în lipsa veniturilor la bugetul de stat și în condițiile dezavantajoase de a se împrumuta de la băncile comerciale, Guvernului nu-i rămâne decât să identifice asistență financiară neramburasabilă.

„Acest an bugetar este foarte sever. Dacă anul trecut a fost unul benefic pentru că veniturile au crescut, în acest an avem probleme la capitolul venituri. În plus, este foarte greu să te împrumuți pe intern pentru că dobânda e foarte mare, dacă anul trecut era la 5,5%, acum a ajuns la 24%. Acum Guvernul pe intern doar se recreditează, iar de pe extern avem multe granturi. În luna august am avut cea mai mare infuzie de bani în buget, 320 de milioane de dolari au intrat într-o singură lună sub formă de granturi și împrumuturi. În luna noiembrie și decembrie vor mai veni bani de pe extern care să ne ajute să ne asigurăm obligațiile sociale, adică pensiile și salariile. Iar acesta va fi al 8-lea an când Guvernul nu va putea să-și realizeze toate cheltuielile planificate. Guvernul își planifică niște cheltuieli, dar dacă n-ai, începi să tai de la investiții”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În cadrul Platformei de Sprijin care a avut loc în perioada 21-22 noiembrie la Paris, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat un pachet de asistență financiară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a promis ajutor financiar Moldovei în valoare de 32,3 milioane de euro, iar colega sa, ministra dezvoltării economice, Svenja Schulze a spus că pe lângă aceasta Berlinul va oferi 28,7 milioane de euro pentru consolidarea eficienței energetice a clădirilor din Moldova. Ministrul de externe la Republici Moldova Nicu Popescu a spus că donatorii de pe Platforma de sprijin au decis că vor acorda Republicii Moldova susținere financiară, dar și sub formă de proiecte și echipamente. O listă exhaustivă a asistenței pe care Republica Moldova o va primi urmează să fie prezentată în curând. 45 de țări și instituții internaționale s-au reunit luni la Paris în cea de-a treia conferință a Platformei de Sprijin pentru Moldova. Anterior, în cadrul Platformei de Sprijin, care a avut loc pe 15 iulie, la București, Republica Moldova a obținut un sprijin financiar în valoare totală de 650 milioane euro.

Related posts

Portretul candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Albasat

Criminalizarea transmiterii HIV împiedică tratamentul și prevenirea maladiei, opinie

AlbasatTV, Nisporeni

Medic din România: Starea de urgență în Republica Moldova trebuia instituită pentru 30 de zile

Albasat

Leave a Comment