Peste 894 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate până acum în Republica Moldova. Cu prima doza s-au vaccinat peste 516 mii de persoane, iar cu ambele doze – 388 de mii de oameni. Declarația a fost făcută de secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Denis Cernelea, într-o conferință de presă.
Potrivit lui, în ultima săptămână au fost administrate peste 78 de mii de vaccinuri, cu o creștere de 37% față de săptămâna mai precedentă. Pe teritoriul țării sunt amplasate mai bine de 500 de puncte de vaccinare, unde cetățenii pot primi serul. Media vaccinării țărilor pe continentul european este de 46%, acesta fiind și obiectivul Moldovei.
Până acum, MSMPS a recepționat peste un milion de doze de vaccin. În stoc la ANSP nu sunt vaccinuri, toate fiind repartizate la punctele de vaccinare din țară. Peste 330 de mii de vaccinuri sunt disponibile actualmente. Din totalul dozelor recepționate de Moldova, vaccinul AstraZeneca a fost administrat în proporție de 92%, nici o doză nu a expirat. Pfizer este asimilat în proporție de 100%, Sinovac – 69%, Sinofarm – 21%.
Incidența cazurilor confirmate de COVID-19, pentru ultimele 14 zile, este de 28 de cazuri la 100 de mii de oameni. În general, pe continentul european cresc cu 40% cazurile în ultimele două săptămâni. În Republica Moldova, săptămâna precedentă arată o stabilitate a numărului de cazuri. Din mai bine de 478 de cazuri înregistrate – 28 sunt de import. În instituțiile medicale sunt internați 279 de pacienți. 53 dintre ei sunt în stare estrem de gravă, mai bine de 500 de persoane se tratează acasă.
Potrivit secretarului de stat, având în vedere rata creșterii cazurilor de COVID-19 în străinătate, este posibilă și în Moldova o creștere, de aceea este necesară respectarea măsurilor de prevenire a infecției, în special la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în țară. De asemenea, e importantă și supravegherea epidemiologică în perioada următoare, întrucât majoritatea cazurilor de import s-au identificat la persoanele care se aflau în carantină.
Medicul-epidemiolog, Laura Țurcan, a relatat că, de când a început campania de vaccinare, au fost raportate 1441 de evenimente adverse post-imunizare, ceea ce ar însemna 0,16% raportat la numărul de doze administrate. Marea majoritate a reacțiilor adverse decurg ușor – 93% (dureri locale, febră, dureri locale etc.), care au trecut în 1-2 zile. Mai rare sunt evenimentele moderate – circa 7% (febră înaltă și reacții alergice) care durează 3-4 zile. Alte forme de efecte adverse nu au fost înregistrate.
În altă ordine de idei, Vasile Guștiuc, director interimar la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), a declarat că există discuții cu privire la imunizarea obligatorie a anumitor categorii de persoane. Ar fi vizați lucrătorii din instituțiile de învățământ, HoReCa, transportatorii, pentru a diminua riscul răspândirii infecției.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul