ALBASAT
Societate

Georgia, Ucraina și Moldova așteaptă să li se aprobe perspectiva de integrare în UE, Euractiv

După încheierea „Summitului Trio” de la Batumi, platforma electronică euractiv.com titrează că „Georgia, Ucraina și Moldova așteaptă să li se aprobe perspectiva de integrare în UE”, iar Declarația adoptată de cei trei președinți este „un pas în emanciparea continuă a celor trei membri asociați ai Parteneriatului Estic”.

Sursa atrage atenția că, în discursul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat  „inițiativa Trio de a încuraja coordonarea partenerilor asociați în relația cu Bruxellesul”, specificând că „până în prezent, UE a evitat să susțină inițiativele care nu veneau de la Bruxelles, inclusiv și utilizarea expresiei „Trio”, care reflectă vitezele diferite dintre acest grup de țări și Armenia, Azerbaidjan și Belarus în cadrul Parteneriatului Estic.

În ceea ce privește viitoarea reuniune a Parteneriatului Estic, din decembrie la Bruxelles, președintele Consiliului European a spus că UE va continua să se bazeze pe angajamentul țărilor de a avansa reformele „nu pentru a face pe plac Bruxelles-ului, ci în interesul dumneavoastră”. Charles Michel a reamintit că UE, împreună cu BEI, a mobilizat 2,5 miliarde de euro pentru a satiface necesitățile celor șase membri ai Parteneriatului Estic în abordarea crizei sănătății și recuperarea țărilor după recesiunea economică. Oficialul a spus că Parteneriatul Estic ar trebui să fie o platformă de lansare pentru o mai mare cooperare în domeniile afectate de pandemie și să servească drept catalizator pentru democrație, bună guvernare și supremația legii.

În altă ordine de idei, euractiv.com menționează că „publicul a fost impresionat de modestia președintelui Moldovei, Maia Sandu, care a fost însoțită de o delegație puțin numeroasă și a prezentat  un discurs scurt la conferință, fără a-și scoate masca”, iar despre ucraineanul Volodimir Zelenski a scris că a fost singurul lider care a vorbit în limba sa maternă. Concentrându-se asupra agresiunii rusești împotriva țării sale, Zelenski a accentuat că „dacă Bruxelles-ul și UE n-ar fi arătat un sprijin de fier aspirațiilor europene ale celor trei țări ale noastre, atunci cineva ar fi  arătat tăria mușchilor de fier, al armelor, în apropierea celor trei frontiere de stat. Și aceasta, în opinia mea, este o amenințare nu numai pentru cele trei țări ale noastre, ci și pentru întregul continent”, a președintele ucrainean.

Related posts

Petrocub se menține lider în Divizia Națională

Albasat

Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de argint la Campionatul European

AlbasatTV, Nisporeni

Țara europeană în care vaccinarea anti-COVID va fi obligatorie de la 18 ani în sus

Albasat

Leave a Comment