Cel mai probabil, negocierile de aderare cu Uniunea Europeană vor începe la pachet Republica Moldova – Ucraina. O spune ex-ministrul român, Răzvan Cotovelea, aflat la Chișinău în cadrul programului de formare profesională în domeniul afacerilor europene pentru funcționarii din Republica Moldova. Potrivit fostului ministru român, Republica Moldova are șansa începerii negocierilor de aderare în această iarnă sau în primăvara anului viitor, iar România este alături de autoritățile de Chișinău în procesul de aderare, notează IPN.
Ex-ministrul român al Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea, spune că acum este o șansă extraordinară ca parcursul european al Republicii Moldova să devină ireversibil. Potrivit fostului ministru de la București, acum Republica Moldova se bucură de o deschidere fără precedent din partea cancelariilor europene, iar contextul favorabil trebuie valorificat pentru a obține începerea negocierilor de aderare.
„Cred că acum este cea mai mare oportunitate pe care o are Republica Moldova, cea mai mare susținere din partea leadership-ului european și cred că cea mai bună relație posibilă cu țara-frate, România. Faptul că suntem în Uniunea Europeană și faptul că avem deja un număr important de parlamentari europeni ne face să sprijinim cu toate forțele și eforturile procesul și parcursul european al Republicii Moldova. Au fost chestionarele, este evaluarea tehnică, lucrurile sunt foarte bune din această perspectivă și eu cred că în această iarnă sau, cel târziu, în primăvara anului viitor vom avea o decizie de începere a negocierilor. Statele membre sunt în favoarea începerii negocierilor la pachet, Republica Moldova și Ucraina. România, de exemplu, a fost la pachet cu alt stat candidat”, a spus Răzvan Cotovelea în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Potrivit lui Răzvan Cotovelea, Bucureștiul rămâne cel mai important avocat al Republicii Moldova la Bruxelles, iar experiența României poate fi preluată cu succes de autoritățile de la Chișinău, astfel încât țara să fie pregătită de aderare către anul 2030.
„Este vorba de legislația europeană, acquis-ul comunitar, pachetul îl aveți în limba română, tradus și publicat în Monitorul Oficial de la București și nu trebuie decât să fie descărcat. Nouă ne-a luat doi ani de zile să traducem și să verificăm legislația europeană. Punctul doi: aveți experiența Bucureștiului, toate documentele de poziție, experiența noastră, scenariul de negociere, nu este nimic secret, cele două guverne lucrează excepțional, cele două ministere de Externe sunt în relații permanente, toată experiența noastră poate fi preluată aici”, a mai spus ex-ministrul Comunicațiilor de la București.
Ex-ministrul român Răzvan Cotovelea se află la Chișinău, împreună cu alți colegi de la București, pentru a instrui demnitari, membri ai corpului diplomatic și funcționari publici din Republica Moldova. Programul de formare profesională în domeniul afacerilor europene este organizat de Institutul Diplomatic Român în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Agenția Internațională pentru Cooperare în Dezvoltare.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan