Structura administrativ-teritorială a Republicii Moldova rămâne a fi una din cele mai fragmentate din Europa. La o populație mai mică de trei milioane de locuitori, sunt 898 de primării, 32 de raioane și o unitate teritorială autonomă. Deși pragul minim admis de lege pentru formarea unei unități administrativ-teritoriale este de 1500 de locuitori, cel puțin o treime din unități administrativ-teritoriale deja nu mai întrunesc acest criteriu. În condițiile actuale, realizarea unei reforme a administrației publice locale este inevitabilă. Este una din principalele concluzii ale notei analitice elaborate de Adrian Ermurachi, lider de echipă la programul Buna Guvernare și Statul de drept în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), transmite IPN.
Chișinăul concentrează două treimi din economia Republicii Moldova, având o tendință de concentrare și mai mare, ceea ce afectează substanțial dezvoltarea economică la nivel regional și local, precum și calitatea vieții în zonele rurale. Totodată, capacitatea financiară și administrativă în localitățile cu o populație sub 1500 de locuitori este de două și jumătate mai mică decât în localitățile cu 5000 de locuitori.
Pentru realizarea unei reforme cu succes a administrației publice locale, este nevoie de valorificarea studiilor și analizelor existente. Opțiunea de a realiza încă un studiu complex cu privire la situația curentă ar însemnă pierderea a încă cel puțin 6-12 luni, care în mare măsură nu va schimba tendințele, dar nici nu va genera o voință mai mare de a realiza această reformă, menționează expertul IPRE. De asemenea, e nevoie de crearea unei coaliții pentru susținerea reformei. Responsabilitatea de a realiza această reformă nu poate cădea doar pe umerii Guvernului sau Parlamentului. Lărgirea celor care se implică și susțin această reformă este importantă pentru succesul acesteia.
Revenirea asupra modelului simetric sau asimetric de descentralizare în procesul de reformare a administrației publice locale ar însemna de a reduce la zero tot efortul depus în ultimii 10 ani în acest domeniu. În realitățile Republicii Moldova, amalgamarea mixtă poate avea una din cele mai mari șanse de succes, dacă aceasta va îmbrățișa o susținere largă la nivel politicieni și societate, conchide Adrian Ermurachi.
Implementarea reformei va necesita un efort substanțial. E necesar de identificat o echipă responsabilă exclusiv de acest proces.