Populația este îndemnată să se spele cât mai des pe mâini, să evite contactul strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute, precum și contactul cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice. Și persoanelor cu simptome de infecție respiratorie acută le este indicat să respecte distanța, să acopere gura în timpul tusei și strănutului. Cu aceste recomandări vine Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în legătură cu declanșarea epidemiei de coronavirus de tip nou în China, transmite IPN.
Ministerul Sănătății precizează că în Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de infecție cu coronavirus de tip nou. În legătură cu moldovenii aflați pe teritoriul Chinei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că, urmare a înțelegerilor Ambasadei Republicii Moldova din Beijing cu Misiunea Diplomatică a României, un cetățean moldovean, care este și cetățean român, va fi îmbarcat în următoarele zile, alături de alți cetățeni români, într-o aeronavă pusă la dispoziție pentru mai mulți cetățeni europeni, către o capitală europeană, de unde va reveni în Republica Moldova. Cel de-al doilea cetățean, o doamnă căsătorită cu un cetățean chinez, este cazată la rude în provincia Hubei și va părăsi regiunea atunci când vor fi deblocate de către autorități zborurile internaționale, pentru a se deplasa spre SUA, acolo unde domiciliază.
Cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Chinei care au nevoie de asistență consulară pot apela la numărul de telefon: +861065325494.
În cadrul celei de-a doua ședințe a Comitetului de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, din 30 ianuarie curent, a fost declarată stare de urgenţă de sănătate publică de interes internațional, fără restricții de deplasare și comerț, în legătură cu răspândirea rapidă a noului tip de coronavirus 2019-nCov la nivel global.
Într-o emisiune online, medicul rus Evghenii Komarovski atenționează că și acest virus, la fel ca și cel gripal prezintă un risc mai mare mai ales pentru persoanele în etate. În acest sens. Este recomandat ca acestea să iasă la plimbări în aer liber, dar să evite aglomerațiile – magazinele, transportul public etc. – unde de regulă se înregistrează o concentrație mare de bacterii. De asemenea, este indicat și șoferilor de pe unitățile de transport public să le aerisească periodic.
În dimineața zilei de 31 ianuarie, numărul bolnavilor de pneumonie cauzate de noul tip de coronavirus a ajuns la 9692 de persoane. 213 de bolnavi au deceda.