Societate

Recorduri de temperatură și incendii de vegetație în partea arctică a Rusiei. Explicațiile climatologilor

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat recorduri „extraordinare” de temperatură în iunie, care au provocat incendii în tundră, a anunțat marţi şeful Agenţiei meteorologice ruse. El leagă aceste anomalii de schimbările climatice, scrie Agerpres, preluând AFP.

„Am avut condiţii meteorologice extrem de neobişnuite” în iunie şi „recordurile au fost doborâte cu uşurinţă”, a declarat Roman Vilfand, şeful Agenţiei meteorologice ruse.

El a amintit de proaspătul record de temperatură atins în oraşul arctic Verkhoyansk, unde pe 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius. Același oraș Verkhoyansk, situat deasupra Cercului Polar, a înregistrat la sfârşitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 de grade Celsius, devenind orașul cu cea mai mare diferență de temperatură de pe glob, de peste 100 de grade.

Mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de căldură în ultimele săptămâni.

Satele din tundră – peisaj caracteristic zonei Arctice cu iarbă şi copaci pitici – se confruntă cu mari incendii de pădure.

Rusia se încălzește mai repede decât restul planetei

Potrivit lui Vilfand, creşterea temperaturilor în Extremul Nord este cauzată de schimbările climatice şi de o evoluţie a circulaţiei atmosferice, cu anti-cicloni polari mai frecvenţi, generând vreme însorită.

Vara, absenţa norilor cauzată de aceşti anti-cicloni încălzeşte Arctica, a spus el.

Anterior, „meteorologii nu au observat deseori incendii periculoase în regiunile polare”, a afirmat Vilfand, subliniind o „situaţie surprinzătoare” cu anti-cicloni mult mai frecvenţi şi dificil de prevăzut.

„Aceasta este principala problemă şi una dintre consecinţele schimbărilor climatice”, a spus el.

Conform estimărilor oficiale, Rusia se încălzeşte de aproximativ 2,5 ori mai repede decât restul lumii, din cauza vastelor sale teritorii arctice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre avantajele creşterii temperaturilor pentru deschiderea de noi rute navigabile în Extremul Nord şi exploatarea mai uşoară a resurselor.

Însă schimbările climatice ameninţă de asemenea şi permafrostul, un sol permanent îngheţat, care acoperă 65% din suprafaţa Rusiei şi pe care sunt construite numeroase infrastructuri.

Related posts

Cursul valutar oficial la 01.06.2020

Albasat

Un copil de doi ani din Cahul, găsit fără suflare în bazinul din curtea casei

Albasat

TV şi internetul sunt cele mai importante şi de încredere surse pentru informare, sondaj

Albasat

Leave a Comment