ALBASAT
Societate

Republica Moldova și România fac pași importanți pentru crearea unui spațiu digital comun

România și Republica Moldova își intensifică colaborarea pentru crearea unui spațiu digital comun. Despre asta au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă comune, viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu, și ministrul cercetării, inovării și digitalizării al României, Sebastian Burduja, aflat în vizită la Chișinău, transmite IPN.

După ședința Comisiei interguvernamentale pentru implementarea Memorandumului de înțelegere pentru digitalizare, semnat în luna februarie, de către guvernele Republicii Moldova și României, cei doi oficiali au precizat că spațiul digital comun presupune utilizarea soluțiilor digitale dezvoltate de fiecare țară în parte, precum și crearea de soluții digitale noi.

„Prin acest memorandum ne propunem să colaborăm în domeniul digitalizării administrației publice, în domeniul modernizării serviciilor digitalizare, în dinamizarea economiei digitale precum și în fortificarea capacităților noastre de defensivă cibernetică. În acest context, acum jumătate de an, am fost bucuroși să anunțăm crearea spațiului digital comun, ca parte a colaborării în domeniul digitalizării și transformării digitale, spațiul digital comun Republica Moldova-România. Crearea spațiului digital comun înseamnă o sinergie mai bună între instituțiile statelor noastre, înseamnă schimb de date automatizat, înseamnă servicii de calitate și procese administrative mai performante”, a declarat Iurie Țurcanu. Viceprim-ministrul spune că este important ca toate instituțiile din România și Republica Moldova implicate în procesul de digitalizare să privească în aceeași direcție atunci când este vorba de alinierea obiectivelor strategice ale fiecărei țări.

„La guvern se află în proces de examinare o hotărâre care va partaja toate serviciile guvernamentale implementate de către Republica Moldova  în ultimul deceniu. Le vom pune la dispoziție partenerilor noștri din România. În această perioadă am pregătit și platforma tehnologică care ar ajuta să implementăm mai rapid soluțiile digitale în România, mă refer la soluții digitale pentru sectorul public”, a spus Iurie Țurcanu.

Oficialul a anunțat și despre inițierea procedurii de recunoaștere mutuală a semnăturii digitale, care va asigura interoperabilitatea identității electronice. „Ne vom coagula eforturile comune pentru a crea noi valori digitale. Una dintre ele este o aplicație mobilă care se va regăsi pe telefoanele tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului și va asigura conexiunea cu autoritățile statului, având guvernul foarte aproape de noi, oriunde am fi, pe orice meridian am fi”,  a adăugat Iurie Țurcanu.

Ministrul cercetării, inovării și digitalizării al României, Sebastian Burduja, a declarat că România va susține în continuare Republica Moldova, precizând că vor exista programe speciale pentru a încuraja cercetarea științifică.„Avem o continuitatea practică a demersurilor noastre. Încă la preluarea mandatului meu de ministru acum șapte luni, am spus că relația cu Republica Moldova este o prioritate strategică. Dincolo de ceea ce noi facem pentru transformarea digitală și spațiul digital comun, noi am alocat bani și din planul național pentru cercetare, inovare și specializare inteligentă, este un plan ambițios și avem un program special și pentru Republica Moldova. Pe măsură ce concretizăm acest buget pentru anul viitor, ne vom bucura să alocăm cât mai multe fonduri pentru cercetarea științifică din Republica Moldova.”, a declarat ministru român. Sebastian Burduja precizează că expertiza pe care deja o are Republica moldova pe domeniul digital va ajuta mult România să accelereze procesul său de transformare digitală.

„Am regăsit ca de fiecare dată și deschidere, și competență, și seriozitate, și noi trebuie să ne ridicăm la înălțimea standardelor pe care dumneavoastră le setați. În acest spațiu digital comun discutăm de mai multe dimensiuni. Cea mai importantă dimensiune pentru România este cea a serviciilor publice digitale, unde trebuie să accelerăm și căutăm această scurtătură pentru viitor. Altfel ne-ar lua mulți ani dacă nu am beneficia de expertiză pe care dumneavoastră și echipa o aveți. Ne propunem să aducem cât mai rapid aceste servicii și în România. Salut faptul că deja sunt trei soluții în testare în România și sunt soluții importante. Noi mereu vă dăm drept exemplu”, a mai spus Sebastian Burduja.

Ministrul cercetării, inovării și digitalizării al României, Sebastian Burduja, a declarat că Memorandumul de înțelegere pentru digitalizare semnat de către guvernele Republicii Moldova și României este un pas istoric pentru ambele țări.

Related posts

Serviciile de apostilare și legalizare a actelor vor fi disponibile de miercuri și la Bălți

AlbasatTV, Nisporeni

35 de mii de abonamente de călătorie în transportul public urmează a fi distribuite în școlile municipale

AlbasatTV, Nisporeni

Maia Sandu: Alegem un viitor în pace și bunăstare! La mulți ani, Moldova!

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment