Restricțiile de participare la alegeri pentru reprezentanții partidelor declarate neconstituționale rămân în vigoare. Curtea Constituțională a suspendat examinarea sesizării depuse de către un grup de deputați care anterior făceau parte din Partidul politic Șor, declarat neconstituțional, după ce la adoptarea hotărârii s-a constatat paritate de voturi, transmite IPN.
Deputații au cerut la Curte examinarea constituționalității prevederilor legale adoptate de Parlament cu privire la restricționarea de a participa la alegeri pe un termen cuprins între trei și cinci ani. Mai exact, pentru persoanele care în momentul declarării neconstituționalității formațiunii erau membri ai organului executiv al partidului, pentru persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.
Examinarea acestei sesizări a început încă pe 14 septembrie pe fundalul unei acțiuni de protest organizate de către echipa politicianului fugar Ilan Șor și simpatizanții acestuia. Manifestanții au acuzat guvernarea de abuz de putere și au solicitat să le fie respectat dreptul de a fi aleși.
Încă de la prima ședință, autorii sesizării au cerut recuzarea președintelui Curții, judecătorul Nicolae Roșca. Decizia prin care acest demers a fost respins a fost anunțată la ședința din 19 septembrie. Domnica Manole nu a participat nici la ședința precedentă, nici la cea de marți, din motive de sănătate .
Ședința de marți a durat pe parcursul întregii zile, timp în care părțile și-au prezentat pozițiile. După ora 20.00, Curtea a dat verdictul. „Deliberând la 19 septembrie 2023 în Camera de Consiliu, Curtea Constituțională a constatat o paritate de voturi la adoptarea hotărârii”, a declarat președintele Curții, Nicolae Roșca. Astfel, examinarea constituționale a articolelor contestate a fost sistată.
Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
- Părinții vor putea alege un nume compus pentru copil în limita a 30 de caractere. Detalii despre modificările propuse la Codul Familiei
- Anul 2024: peste 3300 de moldoveni au solicitat schimbarea numelui
- LIVE: Implică-te! Urmărește ședința Consiliului Orășenesc Nisporeni
- Localnicii din Cristești vor să revoce primarul. Un grup de inițiativă va colecta semnături pentru referendum
- Fiecare a doua hotărâre judecătorească încalcă regula anonimizării, studiu CRJM