O întâlnire de suflet cu preşedinţii raionului Nisporeni, de la independenţă încoace, a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Raional Nisporeni. Astfel, au fost aduse omagii activităţii acestora fructuoase, dar au fost depănate şi meritele fiecăruia, acţiunile făcute pentru prosperarea raionului Nisporeni.
Preşedintele raionului Nisporeni Vasile Mărcuţă le-a mulţumit predecesorilor săi pentru activitatea acestora şi a promis că va duce la bun sfârşit proiectele nefinistate de dânşii: „Am considerat că este oportun momentul de a face o retrospectivă a evoluţiei raionului Nisporeni, de la începuturi şi până în prezent. Având la bază realizările din timpul mandatelor precedente care au fost încununate de prezenţa echipelor bine consolidate de specialişti profesionişti, astăzi culegem roadele muncii depuse în trecut„.
În cadrul discuţiei a fost conturată problema reformei teritorial-adminitrative, discutată de ex-preşedintele raionului Nisporeni Mihail Ciorici: „Mult se vorbeşte despre raioane, despre reforma teritorială administrativă. Eu deja am publicat un material în anii 2000 pe această temă. Actualul sistem teritorial administrativ permite dezvoltarea proporţională a teritoriului„.
Printre cele mai importante proiecte de dezvoltare a raionului a fost gazificarea acestuia, o spune cu mândrie Gheorghe Cibotaru, preşedintele raionului Nisporeni între anii 2003-2007: „Au fost proiecte de trecere a Spitalului Raional cu gaz. S-a început gazificarea oraşului Nisporeni şi a satelor. Consider că cel mai relevant a fost întrebarea rezolvată de noi, gazificarea raionului, cu toate că şi aici erau multe probleme, nu erau bani, trebuia să luăm credite, iar unii dintre consilieri erau împotrivă să luăm credite„.
Fostul preşedinte al raionului din anii 2007-2011, Ion Munteanu a recunoscut că a fost o muncă grea, dar a fost nevoie şi de mult curaj: „Este plăcut să auzi ceea ce am trăit, ceea cu ce am contribuit şi desigur să fii un preşedinte de raion în Republica Moldova este o responsabilitate, să fii un preşedinte de raion în Republica Moldova în urma guvernării lungi a comuniştilor este nu numai o responsabilitate dar şi curaj„.
Pentru fostul preşedinte Vasile Bîtcă, prioritatea a fost pusă pe învăţământ, argumentând, că educaţia îşi are principalul rol într-o societate avansată: „Trebuie de investit în educaţie. Educaţia pentru mine a fost primordială şi am investit în fiecare instituţie de învăţământ şi ne-am dat silinţa ca prin acea echipă de profesori, directori, să facem o echipă unită, ca să putem realiza acest lucru„.
Ghenadie Verdeş, ultimul predecesor al actualului preşedinte de raion a mulţumit echipei cu care a lucrat cot la cot, aducându-le laude pentru profesionalism şi putere: „Am nişte emoţii nostalgice, bazate pe anii de activitate. Am avut noroc să lucrez cu o echipă bună, puternică, am lucrat în armonie„.
La finalul evenimentului foştii şefi de raion au primit diplome de gratitudine şi mulţumire, în semn de înaltă apreciere a profesionalismului de care s-a dat dovadă şi pentru toate proiectele implementate pe durata celor 30 de ani de independenţă.